DA LI STE ZNALI

Ove namirnice su izuzetno zdrave kad se jedu sirove

Konzumiranje sirovog paradajza može odložiti mnoge bolesti, od dijabetesa do kamena u bubregu

U poređenju sa kuhanom, sirova mrkva je mnogo hranljivija. Facebook

A. O.

11.6.2023

Neke namirnice se ne mogu jesti sirove, dok postoje one koje termičkom obradom gube vitamine i minerale.

Da li znate koja je hrana izuzetno zdrava kada se jede sirova? 

Krastavci

Dok će neki od svježih krastavaca biti čorba, ipak ih je bolje jesti sirove. Mogu biti dio salate, niskokalorične užine ili se mogu koristiti kao dodatak humusu.

Špinat

Špinat je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog, kao deo salate, jer kuhanjem gubi ukus i aminokiseline.

Cvekla

Cvekla je hranljiva i bogata folatima koji su važni za razvoj mozga.

Mrkva

U poređenju sa kuhanom, sirova mrkva je mnogo hranljivija.

Paradajz

Konzumiranje sirovog paradajza može odložiti mnoge bolesti, od dijabetesa do kamena u bubregu.

Crni luk

Ako volite crni luk, imamo odlične vijesti. Sirovi luk sadrži hemikalije koje mogu da spriječe rak pluća i prostate.

Brokule

Brokule su jedno od najzdravijih povrća, posebno ako se jede sirovo. Međutim, ako vam to ne zvuči privlačno, stavite ih u vruću vodu na minut-dva, kratko prokuhvajte i ocijedite.

Bijeli luk

Ako ga jedete sirovog, bijeli luk vas hrani svojstvima važnim za borbu protiv raka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.