LJETNA POSLASTICA

Kako svakodnevna konzumacija sladoleda utječe na zdravlje

Može povećati rizik od hroničnih stanja poput bolesti srca, visokog holesterola ili dijabetesa

Uživanje u sladoledu može nas oraspoložiti. Instagram

E. Ag.

12.7.2023

Čini se da je sladoled savršena poslastica za rashlađivanje tokom vrućeg dana. Ili da nas utješi kada se osjećamo potišteno.

No je li to nešto što možemo jesti svaki dan i da li bismo njegov unos ipak morali ograničiti na određenu mjeru? Kako objašnjavaju dijetetičari, uživanje u šoljici ili kornetu sladoleda može nas oraspoložiti, ali i utjecati na naše zdravlje na nekoliko načina.

Stručnjaci predlažu da hranu koja sadrži dodatni šećer i zasićene masti poput sladoleda ipak jedemo umjereno i pažljivo. U prevelikim količinama, ova omiljena ljetna poslastica mogla bi zamijeniti hranjive izvore u našoj prehrani i s vremenom povećati rizik od hroničnih stanja poput bolesti srca, visokog holesterola ili dijabetesa.

Postoji još nekoliko dobrih, ali i loših strana svakodnevne konzumacije sladoleda. To podrazumijeva bržu izgradnju mišića, poboljšanje raspoloženja, povišeni šećer u krvi, lošiji kvalitet sna, naročito nesanicu, probavne smetnje, sporiji metabolizam i debljanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.