ZBOGOM, MLADOSTI

Doktorica otkriva šta ne treba jesti nakon 40. godine: "To je pogonsko gorivo za malignitet"

Prerađena i pržena hrana, naročito meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih sudova i zglobova

Izbjegavajte prženo meso. Facebook

E. Ag.

20.9.2023

Nutricionistkinja Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon punih 40 godina itekako naziru posljedice nepažnje iz mladosti. Međutim, nije u pitanju ništa što zdrave navike ne mogu da riješe i pomognu vašem tijelu da izbjegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma, pišu Vijesti.

Čips i gazirana pića

Ona kaže da, pored brojnih promjena, nutricionisti savjetuju i promjenu ishrane, jer je pravo vrijeme da se izbace neke namirnice iz jelovnika.

- Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste prije svega čitav organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli, morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice i mliječne proizvode - objašnjava Pavlova i dodaje da je neophodno da na jelovniku često budu morska riba, gljiva, grejpfrut, zeleno povrće, heljda, orasi, brokuli, ali i kurkuma i kumin.

Također, nutricionistkinja ističe da je važno da pijemo što više vode, jer ona igra glavnu ulogu u funkcioniranju organizma. Pored vode, biljni čajevi su također poželjni u svakodnevnoj ishrani.

Smanjenje unosa šećera je osnova zdravijeg života

- Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je „pogonsko gorivo“ za maligne ćelije. Oštećuje proteine vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Također, pokušajte da smanjite bijeli hljeb, tjesteninu, bijelu rižu i žitarice - objasnila je Pavlova.

Doktorica je podsjetila i na štetu koju brza hrana može nanijeti, jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, naročito meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih sudova i zglobova, što za posljedicu ima probleme s kožom, metabolizmom i gojenjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.