JAČA IMUNITET

Osvježava dah i potiče izbacivanje tečnosti: Sjeme ove biljke obavezno uvrstite u ishranu

Vlakna u isto vrijeme daju osjećaj sitosti, što sprečava prejedanje, samim tim i unos nepotrebnih kalorija

Pošto sjemenke komorača sadrže mnogo vlakana, pospješuju probavu i olakšavaju varenje. Facebook

E. Ag.

25.9.2023

Komorač je biljka iz porodice mrkve, a zove se još i divlja mirođija. U našim krajevima nije popularan ni približno kao na istoku ili, naprimjer, na Mediteranu.

Tamo se konzumira svjež i u vidu začina koji se dobiva mljevenjem sjemenki. Veoma je cijenjen jer sadrži brojne minerale i antioksidante koji štite tijelo od bolesti, naročito od onih koje prouzrokuje oksidativni stres, uključujući dijabetes i gojaznost.

Gubljenje kilograma

Povećava sposobnost tijela da apsorbuje vitamine i minerale, što je naročito važno za jačanje imuniteta. Sjemenke komorača imaju i antiseptično dejstvo pa se mogu žvakati, za osvježavanje daha.

Pošto sjemenke komorača sadrže mnogo vlakana, pospješuju probavu i olakšavaju varenje, a vlakna u isto vrijeme daju osjećaj sitosti, što sprečava prejedanje, samim tim i unos nepotrebnih kalorija. To je jedan od najlakših načina da izgubite višak kilograma. Osim vlakana, apetit suzbijaju i eterična ulja koje komorač sadrži.

S obzirom na to da sadrži vlakna, sjeme komorača nam pomaže da održimo zdrav metabolizam i organizmu da lakše ukloni toksine iz tijela. Također, pospješuje izlučivanje viška vode iz tijela.

Kako se koristi sjeme komorača

Stavite kašičicu sjemenki u šolju zagrijane vode. Ostavite da vri 5 minuta pa procijedite. Možete po želji dodati limun. Ovaj napitak pijte ujutro, pogotovu ako imate problem sa zatvorom. Sjemenke se mogu dodati u jela, imaju blago slatkast i aromatičan okus, a najbolje se slažu sa povrćem i rižom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.