PREMA STUDIJI

Konzumiranje popularnog voća jednom dnevno može značajno poboljšati vid

Pogoršanje vida posljedica oksidativnog stresa

Grožđe je dobro za zdravlje očiju. Thehealthsite.com

E. Ag.

15.10.2023

Jedenje grožđa dobro je za oči, pokazalo je istraživanje. Prema naučnicima iz Nacionalnog univerziteta u Singapuru, samo nekoliko šaka grožđa dnevno tokom četiri mjeseca poboljšava ključne pokazatelje zdravih očiju.

Tajna leži u činjenici da je pogoršanje vida posljedica oksidativnog stresa, odnosno oštećenja ćelija jer tijelo nema dovoljno antioksidansa, a grožđe obiluje upravo njima.

Tim je proučavao 34 odrasle osobe koje su jele jednu ili jednu i po šoljicu grožđa dnevno. Uočeno je značajno povećanje pokazatelja dobrog zdravlja oka optičke gustoće makularnog pigmenta, antioksidansa u plazmi i sadržaja fenola u usporedbi s ispitanicima koji su uzimali placebo terapiju. Oni koji nisu jeli grožđe primijetili su značajan porast glikacije, koja je tipičan, ali štetan proces starenja, piše Index.hr.

Koautor studije dr. Jung Eun Kim rekao je:

- Grožđe je lako dostupno voće za koje su studije pokazale da može imati blagotvoran učinak u normalnim količinama od samo jedne i po šoljice dnevno. Redovno uzimanje grožđa može poboljšati zdravlje očiju kod starijih osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.