POSEBNO UGROŽENE ŽENE

Koliko je krompir zastupljen u vašoj ishrani: Ne pretjerujte, može biti opasno

Američka studija povezuje veći unos pečenih, kuhanih, pire i prženih krompira s povećanim rizikom od hipertenzije

Krompir što češće zamijenite povrćem bez škroba kao način zdrave prehrane. Facebook

E. Ag.

27.10.2023

Američka studija povezuje veći unos pečenih, kuhanih, pire i prženih krompira s povećanim rizikom od hipertenzije

Svi znaju da su prženi krompirići dijetetski veliko ne. Ali sada stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje previše krompira u bilo kojem obliku – pečenog, kuhanog ili pire krumpira – potencijalno moglo biti loše za naše zdravlje, piše N1.rs.

Moždani i srčani udar

Istraživanja tvrde da bi jedenje krompira četiri puta sedmično moglo biti štetno i pridonijeti stanju koje uzrokuje moždane i srčane udare.

Studija, objavljena u BMJ-u, prva je koja identificira krpmpir kao ključni izvor hipertenzije, poznatije kao visoki krvni pritisak.

- Pronašli smo nezavisne prospektivne povezanosti većeg unosa pečenog, kuhanog ili pire krompira i prženih krompirića s povećanim rizikom od hipertenzije - rekli su istraživači koji se nalaze u Bostonu u SAD.

Žene su posebno ugrožene, rekli su, iako je studija pokazala da su oboljela oba spola.

- Ova otkrića imaju potencijalno važne posljedice za javno zdravlje, budući da ne podržavaju potencijalnu korist od uključivanja krompira kao povrća u vladine prehrambene programe, već podupiru štetan učinak koji je u skladu s štetnim učincima visokog unosa ugljikohidrata koji se vide u kontrolisanoj prehrani studije - kažu autori koji rade na Brigham and Women’s hospital i Univerziteta Harvard.

Savjetuju da krompir što češće zamijenite povrćem bez škroba kao način zdrave prehrane. Zanimljivo, nisu pronašli nikakvu povezanost između jedenja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska. Međutim, naučnici nisu mjerili unos soli kod ljudi, što bi moglo utjecati na njihove nalaze.

Istraživači kažu da je krompir problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, posebni kuhani krompir.

Tri studije

- Postprandijalna hiperglikemija koja slijedi nakon obroka s visokim glikemijskim opterećenjem povezana je s endotelnom disfunkcijom, oksidativnim stresom i upalom, što su svi potencijalno važni mehanizmi u razvoju hipertenzije - kaže njihov rad u BMJ-u.

Iako ne tvrde da su uvjerljivo utvrdili da krompir uzrokuje visoki krvni pritisak, kažu da su otkrili da je “veći dugoročni unos pečenog, kuhanog ili pire krompira značajno povezan s povećanim rizikom od hipertenzije kod žena, nezavisno od brojnih drugih prediktora rizika od hipertenzije, uključujući faktore prehrane kao što su unos cjelovitih žitarica i unos cjelovitog voća i povrća”.

Svoja su otkrića temeljili na ispitivanju više od 187 hiljada muškaraca i žena u tri velike studije u SAD. Upoređivali su zdravlje onih koji su jeli krompir četiri ili više puta sedmično s onima koji su to činili samo jednom mjesečno. Prvo je bilo povezano s većim rizikom od hipertenzije kod učesnika u sve tri studije, rekli su.

Helena Gibson-Mur, nutricionistkinja iz British Nutrition Foundation, rekla je da su otkrića ostavila mnoga pitanja bez odgovora.

- Zašto postoji razlika u nalazima za pržene krompiriće i čips i je li ikakva poveznica povezana sa sastojcima (kao što su mast i so) koji se dodaju krompiru, a ne sa samim krompirom? Kao takvi, rezultati ne bi trebali promijeniti trenutne savjete u UK, gdje krompir daje koristan doprinos unosu hranjivih materija poput vlakana i vitamina C – kaže Gibson-Mur.

Način na koji kuhate i šta jedete s krompirom može povećati unos soli, masti i šećera u vašoj ishrani. Dakle, paziti na njih, kao i prestati pušiti i biti aktivniji, pomoći će smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog pritiska.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.