PROVEDENA STUDIJA

Poznate metode mršavljenja: Šokantno otkriće naučnika o fastingu i autofagiji

Dokazali smo da fasting mijenja funkcioniranje mozga i crijevnog mikrobioma, kazali su autori studije

Učesnici demonstrirali smanjenje aktivnosti regija mozga koje su uključene u regulisanje apetita i zavisnosti. Facebook

E. Ag.

24.12.2023

Uključivanje u trendi metodu mršavljenja koju hvale slavne ličnosti poput Dženifer Aniston (Jennifer), Kortni Kardašijan (Kourtney Kardashian) i Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) mijenja način na koji mozak radi, pokazuje nova studija.

Promjene crijevne flore i aktivnosti mozga

Istraživači s Instituta za upravljanje zdravljem u Pekingu otkrili su da povremena restrikcija energije (IER) može da dovede do drastične promjene crijevne flore i aktivnosti mozga, s pozitivnim i negativnim efektima.

Ova dijeta uključuje smjenu dana posta s danima normalne ishrane. Učesnici studije izgubili su u prosjeku oko 7 kg u razdoblju od dva mjeseca. Isprekidani post je više puta kritikovan zbog svojih navodnih rizika, od dijabetesa tipa 2 do povećanog rizika od smrti. U spomenutom istraživanju, nakon što je IER dio studije završen, učesnici su demonstrirali smanjenje aktivnosti regija mozga koje su uključene u regulisanje apetita i zavisnosti, piše Zadovoljna.hr.

Također je dokazano povećanje obilja određenih crijevnih bakterija koje mogu da pomognu kod pažnje, emocija i učenja.

- Dokazali smo da fasting mijenja funkcionisanje mozga i crijevnog mikrobioma. Uočene promjene u mikrobiomu crijeva i u aktivnostima u regijama mozga koje su povezane sa zavisnošću tokom i nakon gubitka težine kroz autofagiju vrlo su dinamične i vremenom postaju sve više povezane - objasnio je dr. Kuiang Zeng.

Rezultati su postignuti proučavanjem uzoraka stolice 25 Kineza i Kineskinja na fastingu. Učesnici su prvo prošli kroz 32-dnevnu „fazu visoko kontrolisanog posta“, u kojoj su jeli obroke koje je pripremio dijetetičar prilagođen njihovim potrebama.

Negativne nuspojave

Nakon toga proveli su 30 dana u takozvanoj „fazi nisko kontrolisanog posta“ – u kojoj im je bilo dozvoljeno više vlastitih izbora.

Nedavno objavljena studija u Frontiers in Cellular and Infection Microbiology također sugeriše da ova metoda mršavljenja može da pomogne u smanjenju problema povezanih s gojaznošću kao što su hipertenzija, hiperlipidemija i disfunkcija jetre.

Međutim, primijećene su neke negativne nuspojave, posebno na izvršnu funkciju, što bi utjecalo na našu želju za mršavljenjem.

- Zdrav, uravnotežen crijevni mikrobiom ključan je za energetsku homeostazu i održavanje normalne tjelesne težine. Nasuprot tome, abnormalni crijevni mikrobiom može da promijeni naše navike u ishrani utičući na određena područja mozga koja imaju utjecaj na zavisnosti - rekao je dr. Jongli Li iz odjela za zdravstveni menadžment.

- Sljedeće pitanje na koje treba odgovoriti je precizan mehanizam kojim crijevni mikrobiom i mozak međusobno komuniciraju kod gojaznih ljudi, uključujući proces mršavljenja - dodao je dr. Liming Vang s Instituta za mikrobiologiju u Pekingu, piše Nypost.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.