UVRSTITE JE U JELOVNIK

Ova namirnica je odlična za holesterol i mršavljenje, ali je Balkanci često zanemaruju

Pomaže u regulaciji holesterola i pogoduje zdravlju srca, bogata je vitaminom C, dobra je za nervni sistem zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B6

Repa sadrži nitrate koji mogu blagotvorno utjecati na zdravlje krvnih sudov. Facebook

E. Ag.

23.2.2024


Korjenasto povrće je važan dio zdrave i pametno osmišljene ishrane. Smatra se da u dobro izbalansiranoj ishrani povrće treba da čini oko 50 posto svakog obroka, pa bi dio te količine svakako trebalo da pripada korjenastom povrću, koje je bogato hranljivim materijama i koje nam je dostupno tokom zime, kao što je, naprimjer, repa.

Tradicionalno jedemo kiselu repu i spremamo je kao što bismo spremali kiseli kupus… Međutim, bjeličasti korijen repe može se jesti i kuhan ili svjež. Svježu repu možemo jesti u salati, a kuhanu u čorbi ili kao prilog raznim jelima.

Ako vam se ne sviđa njen gorko-začinski okus, pokušajte da pronađete mlađe biljke koje su slađe jer bi bila šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.

Repa pomaže u regulaciji holesterola i pogoduje zdravlju srca, bogata je vitaminom C, dobra je za nervni sistem zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B6. Osim toga, ima i antiinflamatorno dejstvo, vjerovatno zbog dejstva glukozinolata, jedinjenja sumpora koja također učestvuju u formiranju karakterističnog okusa repe. A sadrži nitrate koji mogu blagotvorno utjecati na zdravlje krvnih sudova.

Bogata je vlaknima, što znači da može da pruži duži osjećaj sitosti, a to je, uz nisku kalorijsku vrijednost, dobitna kombinacija za sve koji žele da smršave na zdrav način, prenosi Danas.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.