LIJEKOVI

ANANAS – budući lijek protiv raka

Ljudi najčešće ne znaju koliko je ananas zdrav i ljekovit. Ali naučnici su dokazali njegovu pomoć i korist u liječenju mnogih oboljenja, čak i najtežih

Avaz.ba

23.11.2017

Ananas je višegodišnja, do 1 m visoka biljka s kratkim i snažnim stablom. Listovi su bodljikavi i lancetasti, a plodovi žutocrveni. Plod naraste i do 3 kg težine, kora mu je debela, jaka i ljuskasta, a štiti ga od neprijatelja, pogotovo od raznih insekata. 

Pradomovina su mu Brazil i Paragvaj. Španski i portugalski moreplovci su, krajem 15. stoljeća na karipskim otocima Gvadalupe, otkrili ovo sočno voće. Pošto su bili oduševljeni mirisom i ukusom, više puta su pokušali preseliti ga u Evropu, ali zbog klime im nije uspijevalo.

Najnovija istraživanja u vezi sa rakom

Međutim, odnijeli su ga u afričke i azijske kolonije pa se danas uzgaja u svim tropskim krajevima gdje je sunčano čitave godine, i to zbog mesnatog i sočnog ploda, ali i vlakana koji su u listovima.

Miris i ukus nisu jedini kvalitet ovog voća. Australski naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu ustanovili su da plod ananasa sadrži moćan antikancerogeni sastojak, koji bi u budućnosti mogao biti rješenje u liječenju kancera.

Naučnici su iz mrvljenih peteljki izdvojili dvije molekule enzima bromelina. Jedna podstiče imunološki sistem na uništavanje kancerogenih ćelija, dok druga blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 posto slučajeva nastanka svih oblika karcinoma.

Poseban efekat je konstatiran na kancerogenim ćelijama dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma. Da bi se efikasnost ove terapije i potvrdila, treba izvesti nova klinička ispitivanja.

Za sada se preventivno preporučuju najmanje tri voćna obroka od ananasa dnevno, da bi se postigao antikancerogeni efekat.

Bromelain – čudotvorni enzim

Osim biotina, vitamina B12 i vitamina E, ananas sadrži sve druge vitamine, kao i 16 raznih minerala i osnovnih elemenata. Uvrštava se među najljekovitije biljke.

Iznimno velika količina njegovog prirodnog enzima bromelaina pomaže organizmu na dva načina: uništava u crijevima bakterije i crve, a u hrani pretvara bjelančevine u aminokiseline koje onda vrlo lako prolaze kroz zidove crijeva i dospijevaju u krv.

Osim toga, one putuju kroz labirint svih krvnih žila, noseći sa sobom razne osnovne elemente kao što su bakar, cink i željezo. Bromelain prodire i kroz kožu. Ako sokom ananasa namažemo staračke pjege, naslage pigmenata postaju bijele i često brzo nestanu.

Neki znanstvenici smatraju da je bromelain čudotvorni enzim. On je mješavina tri enzima koji rastvaraju bjelančevine: bromelain, ananase i extranase. Zato je on najvažniji faktor pri iskorištavanju bjelančevina u tijelu.

Osim toga, taj enzim djeluje kao prirodno čudo protiv grušanja krvi, čime pojačava cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak i pomaže pri uklanjanju naslaga na unutarnjim zidovima krvnih žila koje su nastale uslijed arterioskleroze.

Jednako tako bromelain sprečava upale, opušta mišice, uklanja lokalne mišićne grčeve, kao na primjer menstruacijske, blokirajući sintezu određenih hormona tkiva ili, kako to znanstvenici kažu, prostaglandine tipa 2.

Protiv celulita, upala i bora

Podiže stanje bjelančevina u čitavom tijelu, rasterećuje gušteraču, uklanja vodu iz tijela i edeme, pomaže kod smetnji u crijevima i proljeva, uklanja staračke pjege, djelotvoran je kod artritisa, ublažava otekline, pojavu modrica i bola, ubrzava iscjeljenje povreda zglobova i tetiva. Njegov glutamin liječi čireve.

Bromelin je veoma efikasan u lokaliziranju upala praćenih otokom, a smanjuje i ožiljke. Pošto jača kolagen u tkivu zahvaćenom celulitom, samim tim se popravlja drenaža i olakšava varenje proteina. Zato se preporučuje kao pomoć u kurama mršavljenja, ali i za eliminiranja celulita i bora.

Smatra se da ovaj enzim razgrađuje proteine u krvi, pa na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. Istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala. Nažalost, ananas ima mnogo šećera pa bi ga dijabetičari trebali izbjegavati.

 Lijek za staračke pjege

Ananas se koristi za hiperpigmentacije uzrokovane starenjem, jer može da izblijedi ili potpuno eliminira staračke pjege. Ovaj učinak se postiže tako što se vata natopi iscijeđenim sokom od ananasa i drži se preko pjega koje se najčešće pojavljuju na šakama.

 Preporuke narodnih ljekara

Narodni ljekari ovo voće preporučuju za upalu pluća, bronhitis, anoreksiju, neke vrste alergija, probleme sa štitnom žlijezdom, grebanje u grlu i protiv ateroskleroze. Zbog zavidnih količina celuloze, ananas je odličan i za problem otežanog varenja.

Kako djeluje sok od ananasa

Svježe iscijeđen sok ananasa je, također, izuzetno zdrav, jer pomaže kod groznice i visoke temperature i jača imuni sistem. Pored toga, snižava visok krvni pritisak, otčepljuju krvne sudove. Djeluje kao diuretik jer eliminira višak vode iz organizma. Čuva kosti od osteoporoze i lomova, pa bi ga trebalo često piti. Riječ je, naravno, o svježe icijeđenom soku ananasa, dok kupovne treba izbjegavati zbog velike količine dodatog šećera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.