KORISTAN ALAT

Fiziološka otopina: Širok raspon namjene

Važno je istaknuti da je liječnici često ističu kao važnu komponentu svake kućne apoteke

Jako korisna za održavanje higijene dišnih puteva. Facebook

Dž. R.

3.6.2024

Fiziološka otopina je svima poznata, koristi se u brojne svrhe, a njena primjena u medicini počela je sredinom 19. stoljeća, a danas je najčešće koristimo u infuzijama, otopinama za inhalaciju, ispiranje nosa djeci itd. 

Razni eksperimenti

Ključnu ulogu u njezinoj popularizaciji imao je britanski liječnik Vilijam Bruk Ošonesi (William Brooke O’Shaughnessy) koji je 1831. objavio rezultate svojih istraživanja o primjeni fiziološke otopine koju je koristio u raznim eksperimentima na životinjama i ljudima, ponajviše oboljelima od kolere. 

Fiziološka otopina je postala koristan alat u medicini zato što ima sličan osmotski pritisak kao tjelesne tekućine, što znači da se može primijeniti intravenski ili intramuskularno, pri čemu ne narušava ravnotežu elektrolita i drugih tjelesnih funkcija. 

Primjena fiziološke otopine u medicini ima dugu historiju i igra ključnu ulogu u liječenju različitih medicinskih stanja.

Šta je fiziološka otopina?

Fiziološka otopina je pH neutralna mješavina vode i soli, u koncentraciji koja je prirodno prisutna u ljudskom tijelu. Tako u 100 mililitara fiziološke otopine ima 0,9 grama soli, odnosno natrijeva klorida, po čemu je slična koncentraciji soli u ljudskoj krvi i suzama.

Fiziološka otopina se u medicinskim postupcima koristi tokom nadoknade tjelesne tekućine i elektrolita zbog povraćanja i proljeva kao i kod dijabetičke ketoacidoze.

Također, koristi se i kao otapalo u primjeni raznih lijekova koji se pacijentima daju intravenozno, pri čemu se u obzir moraju uzeti mnogi faktori kao što su pacijentova dob, tjelesna masa te laboratorijski nalazi. Nezamjenjiva je kod osoba kod kojih oralna primjena lijeka iz raznih medicinskih razloga nije moguća. 

Fiziološka otopina vrlo se često koristi za čišćenje rana, uključujući hirurške rane i traumatske povrede pri čemu pomaže u smanjenju rizika od infekcije i pospješuje zarastanje rana.

Čišćenje dišnih puteva

Kada se govori o njezinom širokom rasponu namjene i moći ispiranja, važno je istaknuti da je liječnici često ističu kao važnu komponentu svake kućne apoteke gdje se također može koristiti za ispiranje i čišćenje manjih rana i ogrebotina, pa tako i za čišćenje rana koje nastaju zbog bušenja ušiju tako da se nanese na sterilnu gazu kojom se rana prebriše. 

S obzirom na to da fiziološka otopina ne izaziva pečenje kada se nanese na ranu, pogodna je za primjenu kada mala djeca u igri zarade manje ogrebotine. Također, fiziološka otopina iznimno je važna u odražavanju higijene dišnih puteva, a posebice za ispiranje nosa i sinusa tokom sezone virusnih i bakterijskih infekcija dišnih puteva te polenskih alergija.

Dobrobiti fiziološke otopine u održavanju higijene dišnih puteva jeste što potiče ispiranje alergena iz zraka te tako olakšava simptome kao što su pojačano curenje i začepljenost nosa te kihanje. Zatim potiče ispiranje i izbacivanje sekreta iz nosa čime se sprečava začepljenost nosa te posljedično i upala sinusa. Olakšava ispiranje nosa i izbacivanje sekreta kod male djece koja još ne znaju samostalno ispuhati nos i održava vlažnost dišnih puteva, što je posebno korisno osobama koje većinu dana provode u prostorima u kojima prevladava suh zrak.

Njega bebe

Čišćenje nosića novorođenčeta i male djece fiziološkom otopinom može biti korisno kako bi se olakšalo disanje te uklonili sluz i prljavština te tako spriječio nastanak bakterijske infekcije.

Važno je napomenuti da trebate biti nježni i pažljivi prilikom čišćenja nosića bebe, jer su nosni prolazi vrlo osjetljivi. Ako primijetite bilo kakve probleme s disanjem ili ako se stanje bebe pogorša, obratite se liječniku ili pedijatru radi dodatnih savjeta i procjene.

Održavanje sterilnosti

Prilikom upotrebe fiziološke otopine tokom čišćenja djetetova nosića pazite na čistoću pipete, zato što zaostalim sekretom možete kontaminirati fiziološku otopinu. Tome možete doskočiti tako da količinu fiziološke otopine koju ćete koristiti u jednom ispiranju dječjeg nosića prelijete u zasebnu sterilnu posudu iz koje ćete je uzimati pipetom. 

Ako smatrate da niste dovoljno vješti za to, u apotekama možete pronaći fiziološku otopinu pakiranu u ampulama iz kojih je možete direktno aplicirati u djetetov nos. Pravilno skladištenje i higijenske mjere su ključne kako bi se osigurala sigurna i efikasna upotreba fiziološke otopine kod kuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.