PROBLEMI

Nije bolest, a stvara iluziju kretanja

Avaz.ba

19.8.2018

Vrtoglavica nije bolest, već simptom drugih zdravstvenih poremećaja i postoji više od 350 stanja koja je mogu uzrokovati. Poslije boli u prsima i umora, vrtoglavica je jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se ljudi obraćaju ljekaru, a njeno liječenje ovisi o uzroku i simptomima koji je prate i obično je učinkovito.

Položaj glave

Pojava vrtoglavice, kažu stručnjaci, stvara iluziju kretanja. Često se radi o osjećaju da se cijela okolina pokreće i to je praćeno vrlo neugodnim simptomima kao što su mučnina i povraćanje. Takav tip vrtoglavice govori o rotatornoj ili rotacijskoj vrtoglavici.

Pacijenti, kažu stručnjaci, žale se na vrtoglavicu i kada nemaju osjećaj rotacije, nego imaju samo osjećaj nestabilnosti. U svim slučajevima kada se neko žali da ima osjećaj vrtoglavice, potrebno je imati detaljne podatke na osnovu kojih će se obično moći odrediti o kakvom se tipu radi.

Kada je osjećaj vrtoglavice ovisan o položaju glave (npr. naglo ustajanje), tada se često radi o tzv. benignom pozicijskom vertigu.

Psihološki problem

Vrtoglavica može imati veliki broj uzroka, a pregledom je potrebno odgovoriti na osnovno pitanje radi li se o vrtoglavici kojoj je uzrok poremećaj u tzv. unutrašnjem uhu ili se radi o poremećaju centralnog živčanog sistema ili možda o nekom psihološkom problemu koji je doveo do osjećaja nestabilnosti.

Detaljna analiza

Kod starijih osoba vrlo često se radi o poremećajima moždane cirkulacije, ali i kod starijih se može raditi o benignom pozicionom vertigu koji se može vrlo uspješno liječiti određenim terapijskim postupcima. Kod mladih osoba osjećaj vrtoglavice može biti i u sklopu anksioznog poremećaja koji ponekad zahtijeva i liječenje po preporuci psihijatra. U svakom slučaju potrebna je detaljna analiza svih simptoma i tjelesni pregled, na osnovu čega će se ustanoviti koji je uzrok vrtoglavice.

Prisutan šum

Kod prave vrtoglavice uzrok poremećaja obično je u unutrašnjem uhu, dok je kod ostalih poremećaja ravnoteže uzrok najčešće neurološki, kardiološki ili neka druga sistemska bolest. Ako je vrtoglavica nastala naglo, uz ponekad prisutan šum, punoću u uhu ili oslabljen sluh, prvenstveno se sumnja na bolest unutrašnjeg uha. Ako je razvoj postepen, a izraženi su i drugi simptomi, uzrok je obično izvan uha.

Moždani udar

Vertigo uzrokovan promjenama u centralnom živčanom sistemu najčešće je povezan s drugim znakovima poput dvoslika, poremećaja govora i motoričkih ispada. Smetnje mogu biti izražene povremeno ili stalno, što opet ukazuje na eventualni uzrok. Iako vrtoglavica u većini slučajeva nije opasna, može biti i simptom moždanog udara.

Kada se zabrinuti

Naglo nastala vrtoglavica može biti i izraz moždanog udara, ali moždani udar je, srećom, rijedak uzrok vrtoglavice. U tim slučajevima postoje i drugi prateći simptomi kao što su nemogućnost hoda, slabost udova i poremećaj govora. U tim slučajevima bolesnika treba hitno odvesti u bolnicu, gdje će mu biti pružena odgovarajuća pomoć.

Prva pomoć

- U slučaju naglog napada jake vrtoglavice, najbolje je odmah sjesti ili leći

- Popiti nešto tekućine, po mogućnosti soka

- Ako vrtoglavice postanu česte, potrebno je potražiti pomoć ljekara

- Ljekaru se obratiti i ako su vrtoglavice praćene poremećajem govora, dvoslikama ili slabošću mišića lica i udova

- Nakon dijagnostičke obrade ljekar će utvrditi je li potrebno liječiti bolest koja je uzrokovala simptome vrtoglavice


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.