JESTE LI ZNALI

Zašto se javlja vrtoglavica kada naglo ustanete

Snabdijevanje mrežnjače krvlju također opada, što izaziva mrak pred očima

Stanje koje je jako učestalo i najčešće bezopasno. NY Neurology

Z. K.

9.10.2023

Koliko puta vam se desilo da kada ustanete, prebrzo osjetite iznenadnu vrtoglavicu? Iako je ovo stanje jako učestalo i najčešće bezopasno, u nekim situacijama bi bilo dobro da posjetite ljekara kako biste provjerili uzrok. Vrtoglavica je uobičajena pojava i nije nešto zbog čega bi trebalo da brinete.

Odgovor tijela

Ovo stanje, medicinski poznato kao posturalna ili ortostatska hipotenzija, uzrokovano je brzom promjenom položaja vašeg tijela. Može se desiti da izgubite ravnotežu ili da vam pocrni pred očima, a sve zbog privremenog pada krvnog pritiska koji smanjuje dotok krvi i kisik u mozak.

Snabdijevanje mrežnjače krvlju također opada, što izaziva mrak pred očima.

- Kada ljudi ustanu, oko 300 do 800 cm kubnih krvi povuče se u noge, što dovodi do privremenog pada krvnog pritiska. Pad detektira arterije i zato izazivaju odgovor cijelog tijela da bi se stabilizirao krvni pritisak. Krvni sudovi se sužavaju, mišići na nogama i stomaku se skupljaju i broj otkucaja srca se povećava – kaže dr. Stipen Džurasček (Stephen Juraschek) s Harvardske medicinske škole.

Kada ljekaru

Obično ovo ne izaziva nikakve očigledne simptome, dodaje, ali vam može trebati više vremena da se stabilizirate ako ste dehidrirani ili se osjec?ate loše. Međutim, stanje može biti problematično, ako ga redovno doživljavate. Ako je česta pojava potrebno je obratiti se ljekaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.