PROBLEMI

Uzrok vrtoglavice i kako se liječi: Nije bolest, a stvara iluziju kretanja

Potrebno je imati detaljne podatke na osnovu kojih će se obično moći odrediti o kakvom se tipu radi

Vrtoglavica može imati veliki broj uzroka. Facebook

Z. K.

29.4.2024

Vrtoglavica nije bolest, već simptom drugih zdravstvenih poremećaja i postoji više od 350 stanja koja je mogu uzrokovati. Poslije boli u prsima i umora, vrtoglavica je jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se ljudi obraćaju ljekaru, a njeno liječenje ovisi o uzroku i simptomima koji je prate i obično je učinkovito.

Položaj glave

Pojava vrtoglavice, kažu stručnjaci, stvara iluziju kretanja. Često se radi o osjećaju da se cijela okolina pokreće i to je praćeno vrlo neugodnim simptomima kao što su mučnina i povraćanje. Takav tip vrtoglavice govori o rotatornoj ili rotacijskoj vrtoglavici.

Pacijenti, kažu stručnjaci, žale se na vrtoglavicu i kada nemaju osjećaj rotacije, nego imaju samo osjećaj nestabilnosti. U svim slučajevima kada se neko žali da ima osjećaj vrtoglavice, potrebno je imati detaljne podatke na osnovu kojih će se obično moći odrediti o kakvom se tipu radi.

Kada je osjećaj vrtoglavice ovisan o položaju glave (npr. naglo ustajanje), tada se često radi o tzv. benignom pozicijskom vertigu.

Psihološki problem

Vrtoglavica može imati veliki broj uzroka, a pregledom je potrebno odgovoriti na osnovno pitanje radi li se o vrtoglavici kojoj je uzrok poremećaj u tzv. unutrašnjem uhu ili se radi o poremećaju centralnog živčanog sistema ili možda o nekom psihološkom problemu koji je doveo do osjećaja nestabilnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.