ZNAKOVI

Šta oči govore o našem zdravlju

Promjene u vidu ili u očima mogu otkriti razne tegobe

Oči govore puno toga. Ilustracija

28.1.2019

Tijelo nam daje različite znakove koji otkrivaju naše zdravstveno stanje. I oči govore puno toga – na različite načine daju nam do znanja kad u organizmu nešto nije dobro.

Bilo da pogledamo kroz prozor ili sebe u ogledalo, promjene u vidu ili u očima mogu otkriti razne zdravstvene tegobe.

Masnoća u krvi

Tako često titranje očiju može značiti da smo u prevelikom stresu, a trzanje kapaka može uzrokovati nedostatak magnezija.

Ako se oko šarenice oka napravi bijelo-žuti prsten, on je pun masnoće i ukazuje na poremećenu izmjenu masnoće. A previše masnoće u krvi je opasno i povezuje se s rizikom od infarkta.

Žuta boja očiju uglavnom je znak problema sa žuči ili jetrom. Iza toga se mogu kriti i žutica ili smetnje u metabolizmu.

Ako su popucali krvni sudovi u očima, ne treba odmah dizati paniku, jer crvenilo nestaje u roku od dvije sedmice. Krv u očima može uzrokovati i teško tjelesno naprezanje ili visoki pritisak koji nastaje kod kihanja ili kašljanja, pa tada popucaju osjetljivi sudovi. Ako oni često popucaju ili ne prolaze, to može biti znak bolesti metabolizma, glaukoma ili smetnje u grušanju krvi.

Pomoć ljekara

Ako vam vid postepeno slabi, to može biti znak da trebate naočale. Ali, slabljenje vida, također, može biti simptom dijabetesa. U svakom slučaju dobro je potražiti pomoć ljekara.

Ograničena pokretljivost

Ispupčenje oka i ograničenje pokretljivosti uzrokuje Gravesova bolest, često stanje kod kojeg imunološki sistem napada štitnu žlijezdu i otežava njen rad. Pri tome se mogu javiti i duple slike ili gubitak vida, a među simptomima bolesti su i proljev, gubitak težine i podrhtavanje ruku.

Zamagljen vid

Zamagljen i loš noćni vid može biti posljedica dijabetesa. Ako bolest nije dobro kontrolirana, može se razviti dijabetička retinopatija, a koja u konačnici dovodi do sljepila. Zbog toga se oboljelima od dijabetesa savjetuju redovne kontrole vida kako bi se promjene uočile na vrijeme.

Prsten oko šarenice

Sivo-bijeli prsten oko šarenice, tačnije oko rožnjače, česta je posljedica starenja. Ali, kod osoba mlađih od 45 godina može upućivati na povišene masnoće u krvi. U pravilu je bezopasan, odnosno ne govori o poremećaju koji bi doveo do oštećenja ili gubitka vida. Kod većine će se pojaviti u starosti, a češće kod muškaraca.

Žute bionjače

Žute bionjače uz žutilo kože upućuje na žuticu koju uzrokuju visoke količine bilirubina. Riječ je o supstanci koja se nalazi u žuči, a kada su njeni nivoi u krvi preveliki, očno tkivo i koža poprimaju žutu boju. Žutica upućuje na oštećenje ili upalu jetre i morate se javiti ljekaru.

Peckanje ispred računara

Ako vas oči peckaju kada sjedite ispred računarom, ili ste radoholičar ili previše vremena provodite ispred monitora. Peckanje uzrokuje nedostak kontrasta na računaru. Vaše oči su umorne i taj problem će se pogoršavati s godinama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.