PROBLEMI

Prehranom umanjite znojenje

Važno je smanjiti unos šećera, napitaka s kofeinom, suhomesnatih proizvoda, pržene i masne hrane

"Zdravlje u kući"

6.2.2019

U tijelu postoji 2,6 miliona žlijezda znojnica, koje svakog sata mogu proizvesti po nekoliko decilitara znoja. Ako se bavite nekom fizičkom aktivnošću ili ste izloženi visokoj temperaturi, znoj je sasvim uobičajena pojava. Problem je, međutim, ako se znojite više nego što je normalno.

Sirovo povrće

Pretjerano znojenje problem je koji se može ublažiti kontroliranom prehranom. Hrana koju unosite, utječe ne samo na intenzitet znojenja nego i na miris znoja. Najprije treba regulirati tjelesnu težinu, jer višak kilograma otežava hlađenje tijela i pospješuje znojenje.

Pojačanom znojenju doprinosi previše začinjena, ljuta, masna i zaslađena hrana, jer se organizam znojenjem bori protiv viška toksina. Lančana reakcija se nastavlja – nepravilnom prehranom pojačavate znojenje, ali i i gubite tekućinu iz organizma. Zbog toga je važno smanjiti unos šećera, napitaka s kofeinom, suhomesnatih proizvoda, pržene i masne hrane te težiti lako probavljivim, niskokaloričnim namirnicama.

To su sirovo voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi s niskim postotkom mliječne masti.

Topli napici

Maslinovo ulje koristite kao jedini dodatak salatama i varivima, jer obiluje antioksidansima i lakše se probavlja od drugih biljnih ulja. Izbjegavajte margarin i suncokretovo ulje kod pripreme jela.

Pored toga, pazite i kad su u pitanju pretjerano rashlađena pića, jer i ona pojačavaju znojenje i daju samo kratkotrajan osjećaj rashlađenja. Prednost dajte običnoj vodi, napicima od limuna i grejpfruta, ali i toplim napicima.

Mnogo vlakana

Crveno meso zamijenite ribljim - losos i srdela sadrže velike količine kalcija, koji pomaže kod smanjivanja znojenja. Jednako djelovanje na pretjerano lučenje imaju narandža i brokula. Jedite hranu bogatu vlaknima, poput bobičastog voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica.

Prah nima

Nim je poznata indijska biljka koja učinkovito pomaže kod znojenja, jer je snažan antioksidans. U šolju vruće vode dodajte prstohvat praha nima i promiješajte. Ako je okus gorak, dodajte malo meda i limuna. Čaj pijte najmanje tri puta dnevno, a najvažnije je da ga ujutro popijete na prazan želudac.

Gorka hrana

Nakon konzumiranja određenih namirnica, u ustima ostaje opor, gorkast okus. Uzrokuje ga tanin, koji pomaže organizmu da bolje apsorbira vodu, a posljedica je više vode u ćelijama i bolje hlađenje tijela. Ovaj okus prepoznat ćete ako jedete grah, leću, grožđe i banane.

Jeste li pod stresom

Ako su vam vlažni dlanovi i područje oko pazuha kad, naprimjer, morate održati prezentaciju na poslu ili obaviti neki težak zadatak, moguće je da imate problem sa pretjeranim znojenjem, koje je uzrokovano stresom, a ono se može prepoznati i po jačem mirisu znoja, što prati takve situacije.

Pomoć ljekara

Ako vam iz ruku ispadaju stvari zbog vlažnih dlanova, a cipele su vam mokre od znoja bez obzira na odabir obuće i vanjsku temperaturu, potražite pomoć dermatologa. Savjet ljekara potražite kad primijetite da pretjerano znojenje utječe na kvalitet vašeg života.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.