SAVJETI

Koje ulje odabrati za masažu

Dobijaju se iz različitih biljnih izvora

Najpopularnije bazno ulje je bademovo. Ilustracija

Z. K.

7.2.2021

Među najkvalitetnija bazna ulja za masažu spadaju ekstradjevičanska, hladno cijeđena. Dobijaju se iz različitih biljnih izvora.

- Najpopularnije bazno ulje je bademovo. Obiluje vitaminima A, B1, B2, B6, E i mineralima i ima protivupalna svojstva. Lako se razmazuje pa je pogodno za sve tipove kože, ali se najviše koristi na suhoj. Ne preporučuje se alergičnima na orašaste plodove.

- Ulje jojobe prija ljudima koji imaju probleme s kožom i aknama. Slično je prirodnom ulju tijela. Posjeduje antibakterijska svojstva i koža ga brzo upija.

- Ulje sjemenki grožđa, najčešće, se koristi za masažu beba i djece, a pogodno je i za odrasle. Sadrži vitamin E i esencijalne kiseline pa regenerira kožu i vraća joj elastičnost.


Ulje avokada podmlađuje i uklanja mrtve ćelije kože. Ilustracija

- Ulje koštica kajsije slično je bademovom, s tim što ima duži rok trajanja. Bogato je vitaminima A i E.

- Ulje avokada podmlađuje i uklanja mrtve ćelije kože. Prija zreloj ili suhoj koži. Teže je od ostalih ulja pa se preporučuje pomiješati ga s nekim lakšim, poput bademovog. Bogato je vitaminima, hidrira i omekšava kožu.

- Kokosovo ulje teško je i gusto, a upotrebljava se kod suhe i ispucale kože. Odgovara ljudima koji imaju akne na leđima, jer ne zatvara pore i sprečava nastanak novih upalnih procesa. Prije nanošenja ga zagrijte.

- Za ublažavanje stresa i podizanje raspoloženja dobra su ulja jasmina i lavande, za opuštanje mišića koriste se ulja majorana i kamilice, dok upale smanjuje ulje nane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.