SAVJETI

Oporavite organizam tehnikom vježbe disanja

On olakšava proces diskonektiranja od vlastitog uma i misli, dok istovremeno olakšava uspostavljanje veze sa srcem

Vježbe disanja utječu na parasimpatičku aktivnost. Ilustracija

Z. K.

23.10.2021

U vremenu u kojem se cijela planeta osjeća svezano, a ograničenja se nižu svakog dana, disanje postaje sve popularnija tehnika oslobađanja od stresa i vraćanja u ravnotežu, a u posljednjih godinu je postalo i trend.


Čisti tijelo

Vježbe disanja utječu na parasimpatičku aktivnost, brzinu i ritam otkucaja srca, fiziološku fleksibilnost i zbog toga su postale jedan od najmoćnijih alata za kontroliranje stresa. Trening disanja podrazumijeva tehniku aktivne meditacije koja koristi dah da očisti tijelo i nervni sistem od nagomilanih emocija. On olakšava proces diskonektiranja od vlastitog uma i misli, dok istovremeno olakšava uspostavljanje veze sa srcem.

Opuštajući efekti ovakve meditacije ili treninga mogu, naravno, biti i trenutni, ali maksimalna učinkovitost se postiže njegovim kumulativnim efektom, odnosno redovnim prakticiranjem. U principu se preporučuje započeti s dvadesetak minuta dnevno (idealno ujutro) tokom perioda od dvije sedmice.


U toku same sesije mogu se osjetiti različiti nadražaji. Ilustracija

Smatra se da je najbolje izvoditi ove vježbe neposredno poslije buđenja zato što se meditativno stanje lakše postiže dok još uvijek niste potpuno razbuđeni i niste započeli redovne dnevne aktivnosti. U svojoj suštini, trening disanja jeste tehnika namijenjena smanjenju stresa putem fizičkog opuštanja i umirivanja uma.


Hormon sreće

Vaše automatsko neosviješteno i plitko disanje mozgu šalje poruku da ste pod nekom prijetnjom. Nasuprot tome, kada dišete pravilno i duboko, tijelo dobiva signal da je sve u redu i opušta se.

Generalno, što duže izdišete zrak nakon dubokog udaha, to se pluća više šire i šalju signal mozgu da nismo ni u kakvoj opasnosti. Vježbe disanja, također, utječu i na oslobađanje hormona sreće.

Psihičko zdravlje

Nema potrebe posebno isticati u kojoj mjeri je godina iza nas bila naporna i kakve je sve posljedice ostavila po naše psihičko i fizičko zdravlje. Tehnike opuštanja i samocentriranja danas su potrebnije nego ikad kako biste ostali prisutni u trenutku bez osjećaja da ste izgubili kontrolu. Treninzi disanja mogu se obavljati i “na daljinu” što ih čini posebno prilagodljivim i podobnim za izazove s kojima se susrećemo.

Vježbe disanja utječu i na oslobađanje hormona sreće. Ilustracija

Umirujuća muzika

Sama sesija treninga disanja ili meditacije je obično vođena od strane instruktora, a može biti grupna ili individualna. U nju mogu biti uključeni umirujuća muzika, elementi aromaterapije i drugih tehnika unapređenja zdravlja kao što je reiki. Teoretski, ove vježbe možete raditi i sami ali se, pogotovo početnicima, savjetuje da budu vođene.

U toku same sesije mogu se osjetiti različiti nadražaji, od onih fizičkih poput treperenja u rukama, promjena temperature, blage vrtoglavice i toga da vas podilaze žmarci pa sve do veoma intenzivnih emocionalnih pražnjenja.

Pored toga, lako se može desiti da izgubite pojam o vremenu, što se često događa kod potpunog i dubokog opuštanja. Nakon dvadesetak minuta vježbi disanja, vratit ćete se dnevnim obavezama razbistrene glave i pojačanog fokusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.