KORISNO

Najčešće bolesti vlasišta

Uzroci su naslijeđe, nedostatak željeza, poremećaj lučenja hormona štitnjače, nadbubrežnih i spolnih žlijezda

Zdrava i lijepa kosa čini vas zadovoljnima. Ilustracija

Z. K.

23.11.2021

Kosa je jedan od simbola ženske ljepote. Zdrava i lijepa kosa čini vas zadovoljnima i samouvjerenima. Konačni izgled kose rezultat je djelovanja genetskih, hormonalnih i rasnih utjecaja. Ovo su najčešće bolesti vlasišta.

Najčešći uzroci difuznog gubitka vlasi su naslijeđe, nedostatak željeza, poremećaj lučenja hormona štitnjače, nadbubrežnih i spolnih žlijezda, autoimune bolesti, slaba ishranjenost, stres i teška, iscrpljujuća maligna bolest. Kod difuznog ispadanja kose bitno je učiniti osnovne laboratorijske i biohemijske nalaze, te hormone štitnjače.

Različiti faktori

Pojava peruti je jedna od oboljenja vlasišta. Uzrok nastanka peruti je fiziološka neravnoteža vlasišta. Naime, pod utjecajem različitih faktora, vanjskih ili unutarnjih, fiziološka flora vlasišta gubi ravnotežu, dolazi do pojačanog lučenja loja i povećane koncentracije kvasca P.ovale. Nastaje iritacija i ubrzana stanična obnova koja se u vlasištu manifestira kao perut.

Perut se može pojaviti i na suhom i na masnom vlasištu. U terapiji je najvažnije vratiti fiziološku floru i regulirati lučenje loja. U tu svrhu se primjenjuju šamponi, pjene i losioni uz povremeno dodatno unošenje cinka i probiotka u obliku tableta. Sezonsko ispadanje kose u potpunosti je prirodna pojava. Međutim, ispadanje kose može biti žarišni i difuzni problem.


Posljedica upale

Žarišni može nastati kao posljedica upale u području uha, grla, nosa, upalnog procesa u zubima ili nastaje kao posljedica stresa, manjka D vitamina ili autoimunog poremećaja. Liječi se sanacijom upalnog procesa uz tretiranje žarišta losionima koji potiču rast kose.

Često vezanje trakicom

Kod osoba koje često nose svezanu kosu usljed trakcije dolazi do postepenog gubitka kose. Stoga u njih, naročito u starijoj životnoj dobi nalazimo upalne promjene u okolini vlasi te definitivni gubitak kose na rubovima vlasišta poglavito sa strana čela.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.