ZANIMLJIVO

Razlozi zašto budemo ljuti kada smo gladni

Ako svom tijelu ne obezbijedite potreban obrok, grelin će utjecati na smanjenje nivoa dopamina

Muči mnogo ljudi. Ilustracija

Z. K.

20.6.2022

Vjerovatno ste primjetili da ljudi postaju dosta razdražljivi kada osjećaju glad. Evo zašto je to tako.

Tijelo čeka nagradu - Kada jedemo, aktivira se centar u mozgu koji je zadužen za nagrade, oslobađajući supstance poznate kao opioidi, a nakon toga i dopamin, jedan od tzv. “hormona sreće”. Kada smo gladni, naš mozak “očekuje nagradu”, ali je nikako ne dobija i onda postajemo razdražljivi.

te.

Iscrpljujete tijelo

Želudac šalje signal mozgu - U trenucima kada krenete da osjećate glad, oslobađa se hormon grelin (hormon gladi), koji se aktivira u uobičajeno vrijeme u koje jedete i programiran je da mozgu pošalje signal da mu je potrebna energije iz hrane. Mozak prima signal, a ukoliko ne uzmete hranu, zapravo iscrpljujete tijelo i “lažete” mozak.

Nivo dopamina se smanjuje - Centar za nagrađivanje u mozgu kontrolira hormon grelin koji generalno ima jak utjecaj na ovaj centar. Ako svom tijelu ne obezbjedite potreban obrok, grelin će utjecati na smanjenje nivoa dopamina.


Manja kontrola

Manjak dopamina utječe na smanjenu kontrole emocija - Dopamin je neurotransmiter koji igra značajnu ulogu kod mentalnih funkcija i koncentracije. I male promjene u nivou dopamina u tijelu, mogu prouzrokovati velike promjene u raspoloženju, a samim tim imat ćete mnogo manje kontrole nad emocijama koje osjećate.

Isti gen kontrolira ljutnju i glad

Kada grelin stigne do mozga, oslobađa se drugi hormon - neuropeptid Y, koji stimulira apetit. Zanimljivo je da upravo taj hormon kontrolira i emocije poput bijesa i agresije. Također, ako nivo šećera u krvi opadne više nego uobičajeno, mozak to shvata kao opasnu situaciju i dat će komandu nekim organima koji imaju zadatak da proizvedu hormon koji će podići nivo glukoze, a ujedno oslobađa se i hormon gladi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.