REFLEKS SUZA

Zašto nam zimi oči suze: Uzrok je banalan, a rješenje još jednostavnije

Ako simptomi traju duže vrijeme, najbolje je posjetiti oftalmologa

Ova pojava je poznatija i kao sindrom suhog oka. Facebook

E. Ag.

22.1.2024

Od suhe kože lica, crvenih i promrzlih ruku pa do curenja nosa, sve su ovo zimske radosti, ali ponekad i neugodnosti koje doživljavamo. Još jedna, također učestala boljka koja se posebno u ovo vrijeme aktivira je suzenje očiju. Zašto se to događa?

Sindrom suhog oka

Znamo da hladan zrak isušuje kožu zbog nedostatka vlage u atmosferi. Zbog toga dolazi do dehidracije tkiva, uzrokujući pucanje kože i ljuštenje. Hladnoća, a posebno ona zimska ima sličan učinak na još jedan organ, oči, piše Živim.hr.

- Zvuči kontraintuitivno, međutim, razlog zbog kojeg nam oči toliko suze kada vani postane hladno je to što se one suše - rekao je Majkl Brusko (Michael Brusco), oftalmolog.

Ova pojava je poznatija i kao sindrom suhog oka koji pogađa mnoge. Kada smo na otvorenom, hladan zrak lišava oči vlage, što znači da se suzni kanali bore da proizvedu dovoljno suza. One imaju izrazito važnu ulogu i potrebne su za održavanje očiju vlažnima i glatkima te omogućuju jasan vid. Osim toga, suze tvore zaštitni omotač preko rožnice, kako bi se zaštitile od štetnih onečišćenja poput prljavštine i prašine.

- Hladan zrak je toliko suh da može uzrokovati isparavanje hidratantnog suznog filma oka. To izaziva pretjeranu reakciju u oku poznatu kao refleks suza. Signali poslani između živaca u stražnjem dijelu oka i mozga pokreću proizvodnju viška suza kako bi se nadoknadila suhoća. Kad je jako hladno i vjetrovito, ovaj refleks „radi prekovremeno“ pa može doći do prekomjernog suzenja - rekao je dr. Brusko.

Oprezno s kremama

Kreme i hidratantne kreme koje se nanose na područje oko očiju koje su jako važne za njegu suhe kože zimi također mogu uzrokovati suzenje očiju. Dodatno, kreme koje iritiraju osjetljivu kožu oko očiju mogu izazvati upalnu reakciju, uzrokujući suzenje. Važno je također napomenuti da su neki skloniji sindromu suhog oka od drugih.

Primjerice, za očekivati je da oni koji cijeli dan rade pred ekranom računara imaju tanji ili manje kvalitetan suzni film na očima jer su im oči jako napregnute.

- Ovo će razrijediti suzni film tako da, kada ove osobe izađu, suhom hladnom zraku neće trebati toliko vremena da izazove suzenje - rekao je oftalmolog.

Iako neugodna pojava, ovaj je ljekar rekao da je zimi suzenje očiju općenito bezopasno.

Posjeta oftalmologu

Ako simptomi traju duže vrijeme, najbolje je posjetiti oftalmologa.

- Uznapredovale suhe oči mogu oštetiti prednju površinu oka i oslabiti vid, stoga je važno otići na pregled - rekao je dr. Ronald Bener, predsjednik Američke optometrijske udruge.

Umjetne suze

Kako biste izbjegli ovaj neželjeni sindrom, oftalmolozi savjetuju korištenje umjetnih suza bez konzervansa koje će ponovo vlažiti oči. Također savjetuju stavljanje toplih obloga na oči nekoliko minuta. To osigurava vlagu i toplinu, što ublažava suhoću očiju pa stoga može spriječiti prekomjerno suzenje.

- Nošenje sunčanih naočara vani kao barijere za zaštitu očiju može biti učinkovito rješenje - rekao je dr. Brusko, dodajući kako je njihova hidratacija vrlo važna i smanjuje rizik od upale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.