KOLIKO VI IZDRŽITE

Baka (58) oborila Ginisov rekord: Čak 4 i po sata bila u planku

Vajld je izjavila za Ginisovu knjigu rekorda da obično drži plank do tri sata svaki dan te da je prije takmičenja povećala broj sati

Ponosna superbaka. Guinness World Records

M. Z.

9.4.2024

Dona Žan Vajld (Donna Jean Wilde) je 58-godišnja majka petero djece i baka 12 unuka iz Alberte u Kanadi te je ponosna na ovaj fantastičan rekord, koji je upisan u Ginisovu knjigu.

Kanađanka je ostala u plank poziciji nešto više od 4 sata i 30 minuta, prema Ginisovim svjetskim rekordima. Mjerenje je održano u srednjoj školi u kojoj je prije odlaska u penziju bila zamjenica direktora.

Kako bi postigla svjetski rekord, Vajld je morala sve vrijeme držati podlaktice i nožne prste na tlu dok je ostatak tijela držala ravno i podignut od tla.

Vajld je izjavila za Ginisovu knjigu rekorda da obično drži plank do tri sata svaki dan te da je prije takmičenja povećala broj sati, plankala je po šest sati na dan, dva puta po tri sata.

Ova guruica fitnessa počela je plankati prije 12 godina kada je slomila zglob i nije mogla trčati ili dizati utege jer je nosila gips. U nemogućnosti vježbanja, krenula je plankati svaki dan, to joj je bila alternativa koja je postala svakodnevica.

- Shvatila sam da mogu čitati i raditi stvari dok sam u plank položaju i naprosto sam se zaljubila u taj položaj - rekla je.

Čak je i učila u tom položaju, dok je pripremala magisterij.


Obren rekord. Guinness World Records

Istaknula je da je ipak bila zabrinuta za rekord jer su joj laktovi bili u lošem stanju te je bila zabrinuta zbog gubitka forme. Osjećala je napetost i nelagodu, no ipak je uspjela zadržati tijelo u plank položaju.

- Ovo je za mene kao san - oduševljeno je izjavila nakon svega.

Veli da su prva dva sata bila lagana, no kasnije se sve kao odužilo.

- Posljednji sat je bio najizazovniji, trudila sam se da ostanem fokusirana i zadržim formu - objasnila je.

Njen suprug Rendi (Randy) rekao je da njegova žena s kojom je 40 godina također pati od hroničnih bolova u šakama i rukama - ali to je nije spriječilo da dobije nagradu.

- Ta hronična bol i obamrlost s kojima se svakodnevno nosi pomogli su joj da se može prebroditi bol - rekao je suprug za Ginisovu knjigu rekorda.

- Ona ima sposobnost koja je jedinstvena u svijetu - dodao je ponosni suprug.

Sin Rej (Ray) je učitelj u školi u kojoj je njegova mama postavila rekord te je bio izuzetno ponosan. Tokom mjerenja dovodio je djecu kako bi vidjela majku kako obara ovaj čudesan rekord.


Sin je ponosan na majku. Ginisova knjiga rekorda

- Moja je mama uvijek bila sportski tip. Kad sam bio mali, mama je već ujutro, prije mog buđenja, istrčala nekoliko kilometara i to je s godinama samo bilo sve više i više. Uvijek je bila aktivna i u formi - naveo je sin.

- Posljednjih sam pola sata pokušavala sam biti što smirenija i sporije disati kako bih se koncentrirala. Zapravo, još ne mogu vjerovati - navela je ova super baka nakon obaranja rekorda.

Trenutni svjetski rekord za plank muškaraca iznosi nešto više od 9 sati i 38 minuta, a postigao ga je 2023. godine muškarac iz Češke, piše NY Post, prenosi 24.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.