KORISNO

Želite izbjeći dosadne komarce: Može vam pomoći sapun, ali samo ovog mirisa

Osim što njihov ugriz izaziva neugodan svrab, komarci mogu biti i prijenosnici opasnih zaraznih bolesti

Sredstvo za pranje tijela koje koristite može da vas učini „prijatnijim“ za komarce. Facebook

E. Ag.

21.5.2024

S dolaskom ljeta i visokih temperatura stižu i komarci koji nam mogu pokvariti užitak. Osim što njihov ugriz izaziva neugodan svrab, komarci mogu biti i prijenosnici opasnih zaraznih bolesti. Zato je neophodno adekvatno se zaštititi.

Postoji mnogo proizvoda za domaćinstvo koji odbijaju komarce, a prema studiji iz 2023., na tu listu možete dodati i sapun. Međutim, sapun s jednim specifičnim sastojkom.

Komarci se oslanjaju na svoja olfaktorna čula, tako da nije iznenađenje da određeni mirisi mijenjaju njihovo ponašanje. Studija iz 2023. objavljena u časopisu iScience otkrila je da sapuni mijenjaju mirisni potpis ljudi – neki imaju efekt odbijanja, čineći ljude manje privlačnim za komarce, ali drugi sapuni rade suprotno. To znači da sredstvo za pranje tijela koje koristite može da vas učini „prijatnijim“ za komarce, piše N1.

Umjesto da eksperimentišete sa sapunima, možda ćete uspjeti da otjerate dosadne komarce kokosom. Fascinantna studija američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) iz 2018. kaže da masne kiseline kokosovog ulja imaju „snažnu repelentnost i dugotrajnu efikasnost“ protiv nekoliko insekata, uključujući komarce, krpelje, stjenice i muhe.

U jednoj studiji, slobodne masne kiseline dobivene iz kokosovog ulja bile su 90 posto efikasne u odvraćanju komaraca od ujeda.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.