ZDRAVLJE

Razlozi zašto oči suze

Uzroci mogu biti od stranog tijela u oku do reumatoidnog artritisa ili problema sa štitnjačom

Neki uobičajeni problemi s očima mogu se i spontano povući. Ilustracija

Z. K.

22.10.2021

Brojna su medicinska stanja koja mogu uzrokovati pojačanu produkciju suza u očima, od stranog tijela u oku do reumatoidnog artritisa ili problema sa štitnjačom.


Crvenilo i svrbež

Ako vam oči često nekontrolirano suze, a ne znate uzrok, potražite pomoć ljekara. Neki uobičajeni problemi s očima mogu se i spontano povući, a u drugim slučajevima možete sebi pomoći sami.

Nešto vam je u oku - Kada vam nešto uđe u oči, vaše tijelo stvara više suza kako bi istjeralo uljeza. Čak i čestice koje su toliko male da ih ne možete vidjeti prostim okom, poput čestica u dimu ili hemikalija u luku, izazivaju ovu reakciju. Nakon što tijelo ukloni smetnju iz oka, prestane proizvoditi višak suza.

Suhe oči - Ovaj problem s očima javlja se jer vaše tijelo ne proizvodi dovoljno suza ili se one prebrzo suše, a moguće je da je u vašim suzama narušena ravnoteža vode, ulja i sluzi. Brojni su razlozi koji mogu uzrokovati problem suhih očiju, od vjetrovita vremena do nekih poteškoća sa zdravljem.


Konjuktivitis je čest uzrok suznih očiju. Ilustracija

Konjuktivitis - Ovo je čest uzrok suznih očiju i kod odraslih i kod djece. Simptom konjuktivitisa je crvenilo u jednom ili oba oka, svrbež i osjećaj pijeska u očima.

Infekcija bakterijom ili virusom najčešći su uzrok konjuktivitisa. Virusne infekcije ne trebaju posebnu terapiju lijekovima, a ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, trebat će vam antibiotske kapi ili mast za oči.


Pomaže lijek

Alergija - Vlažne oči koje svrbe često dolaze u paketu s kašljem, curećim nosom i drugim uobičajenim simptomima alergije. Pomoći će vam lijekovi za alergiju.

Začepljenje kanalića

Kad je s očima sve uredu, suze neometano teku iz suznih žlijezda koje se nalaze iznad vašeg oka, slijevaju se po površini vaše očne jabučice i završavaju u kanaliću u unutrašnjem kutu oka. Ako su kanalići začepljeni, suze se nakupljaju u njima i oko postaje suho. Ovaj problem može imati više uzroka, poput infekcija, ozljeda, a često se javlja i u starijoj životnoj dobi.

Operativni zahvat

Ako rastu prema unutra, umjesto prema van, trepavice će iritirati očnu jabučicu. Ilustracija

Vaše su vjeđe poput brisača vjetrobrana. Kada trepnete, one šire suze preko vašeg oka i brišu dodatnu vlagu. Ali ponekad ne rade kako treba. Kapci i trepavice mogu se zakriviti prema unutra i trljati o oči, ovaj problem naziva se entropija. Ektropion je stanje pri kojem je vjeđa izvrnuta prema van i ne dolazi u dodir s očnom jabučicom i ne može izbrisati cijelo oko kada trepnete. Ili može izazvati vodene oči. Ovaj problem može se riješiti operativnim zahvatom.

Također, prljavština, pijesak i kontaktne leće mogu ogrepsti vanjsku stranu očne jabučice, koja se naziva rožnica. Ako se to dogodi, vaše će oko izgledati crveno i biti osjetljivo na svjetlo. Dok se ove ogrebotine obično liječe za dan ili dva, važno je posjetiti ljekara ako imate ogrebotinu rožnice.  Ako rastu prema unutra, umjesto prema van, trepavice će iritirati očnu jabučicu. Ovo stanje zove se trihijaza, a može se pojaviti nakon infekcije, ozljede ili uslijed nekih drugih problema s okom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.