KORISNO

Dr. Jasmin Čaluk, kardiolog: Terapija se ’kroji’ za svakog pacijenta individualno

Mladi rijetko obolijevaju, ali primjetan je trend sve češćih problema sa srcem i u mladih osoba

Postoji niz pomoćnih lijekova. Ilustracija

Piše: Z. Karić

8.1.2022

Gotovo obavezan lijek je acetilsalicilna kiselina koja smanjuje vjerovatnoću pojave infarkta. Slično djeluju i lijekovi novije generacije (klopidogrel, tikagrelor, prasugrel). Lijekovi protiv visokog holesterola koriste se ne samo za snižavanje holesterola nego i za smanjenje upale u koronarnim arterijama, smanjenje ljepljivosti krvnih pločica koje bi mogle začepiti arterije itd.


Snižavanje pritiska

- ACE-inhibitori i ARB lijekovi snižavaju arterijski pritisak i smanjuju opterećenje srca, ali i remodeliraju arterije i smanjuju vjerovatnoću za pojavu infarkta. Beta-blokatori usporavaju puls i smanjuju metaboličko opterećenje srca, dok blokatori kalcijskih kanala šire koronarne arterije i snižavaju arterijski pritisak - navodi dr. Jasmin Čaluk.

Za ublažavanje tegoba od koristi su nitroglicerin i njegovi derivati. Postoji i niz drugih pomoćnih lijekova. Terapija se “kroji” za svakog pacijenta individualno, prema njegovim biološkim karakteristikama i podnošljivosti pojedinih lijekova.


Kada kardiologu

Neka stanja s većom ili manjom vjerovatnoćom doprinose pojavi suženja na koronarnim arterijama: genetska sklonost, dijabetes, pušenje, visok holesterol u krvi, stres, tjelesna neaktivnost itd. Muškarci obolijevaju češće od žena sve dok žene ne dosegnu menopauzu. Mladi rijetko obolijevaju, ali primjetan je trend sve češćih problema sa srcem i u mladih osoba - ističe dr. Čaluk.

Ako imate tegobe slične opisanima, savjetuje dr. Čaluk, ili ste zabrinuti da možda imate anginu pektoris, odmah se obratite svom kardiologu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.