RIJEČ STRUKE

Iskoristite dolazak toplijih mjeseci: Zaštitite se od infarkta

Jedite zdravije, a to znači više integralnog zrna, voća i povrća, a manje soli, manje šećera i manje zasićenih masnoća

Bilo bi idealno da se šetate najmanje 150 minuta sedmično. Ilustracija

Piše: Z. Karić

26.3.2022

Bolesti srca često se spominju kao vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena u cijelom svijetu. Ova alarmantna statistika, u kombinaciji s činjenicom da se i starenjem povećava rizik od srčanog udara, mogla bi vas navesti na pitanje: „Što mogu učiniti da poboljšam zdravlje svog srca?“


Faktor rizika

Dolazak toplijih mjeseci iskoristite za podsjećanje na sve one dnevne aktivnosti koje uključuju više zdrave hrane te pojačanu tjelovježbu za zdravlje srca i cijelog organizma. Prof. Dr. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, naveo je nekoliko načina da se zaštitite od infarkta i moždanog udara.

- Brinite o krvnom pritisku. Visoke vrijednosti su veliki faktor rizika za infarkt i moždani udar. Mnogi mogu pritisak držati pod kontrolom redovnim tjelesnim aktivnostima i ispravnom ishranom. Međutim, mnogi drugi će morati uzimati lijekove – kaže dr. Čaluk.


Dr. Čaluk: Brinite o krvnom pritisku. Avaz

Naš sagovornik dodaje kako treba držati i holesterol pod kontrolom. Kada se previše ove masne tvari nakupi u krvi, ona se odlaže u zidove arterija i uzrokuje anginu pektoris, a povećava i rizik od infarkta i moždanog udara. Jedite manje zasićenih masnoća. Ali i za ovaj faktor rizika mnogi trebaju lijekove.


Tjelesna aktivnost

- Visoki šećer u krvi oštećuje srce i krvne žile. Zdrava ishrana i redovna tjelesna aktivnost pomažu da se glikemija drži pod kontrolom u predijabetesnom stadiju. Također, bilo bi idealno da se šetate najmanje 150 minuta sedmično, a dobro je i penjanje uz stepenice, biciklizam, plivanje itd. – navodi dr. Čaluk.

Dr. Čaluk savjetuje da jedete zdravije. Ovo znači više integralnog zrna, voća i povrća, a manje soli, manje šećera i manje zasićenih masnoća.


Pokušati smršaviti

Dr. Jasmin Čaluk savjetuje da osobe koje su gojazne pokušaju smršati, jer je to jedna od prevencija zaštitite od infarkta i moždanog udara.

- U Bosni i Hercegovini je 47 posto osoba s prekomjernom tjelesnom težinom! Višak kilograma doprinosi pojavi bolesti srca – navodi dr. Čaluk.


Zaboraviti na cigarete

Obustavite pušenje, savjetuje dr. Jasmin Čaluk.

- Broj pušača u Bosni i Hercegovini je čak 44 posto (u svijetu je BiH na 10. mjestu po procentu pušača), a i među školskom djecom je 12 posto pušača! Pušenje povećava šest puta rizik od infarkta, ali i moždanog udara, začepljenja stenta, začepljenja bypassa, karcinoma grkljana, karcinoma pluća itd. – navodi dr. Čaluk.

Prestanak pušenja, dodaje dr. Čaluk, je najbolje što pušači mogu učiniti za svoje zdravlje. Prestankom pušenja znatno se smanjuju rizici nastanka mogućih bolesti srca i krvnih žila te se izbjegavaju pojave infarkta i moždanog udara. Najbolje vrijeme za prestanak pušenja je bilo kada ste počeli pušiti, drugo najbolje vrijeme za prestanak pušenja je odmah.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.