NAŠA TEMA

Ljetne vrućine i njihov utjecaj na kardiovaskularni sistem

Treba izbjegavati alkoholna pića jer vas mogu dehidrirati, a savjetuje se da uživate u hladnoj hrani

Važan je unos tečnosti. Ilustracija

Piše: Z. Karić

8.6.2022

Visoke temperature koje nam stižu uljeto znače da tijelo mora napornije raditi da održi temperaturu svoje srži na normalnom nivou.

To dodatno napreže srce, pluća i bubrege i znači da osobe s bolešću srca mogu biti u povišenom riziku u tim okolnostima. Važno je znati se rashladiti i biti hidriran, kazao je prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog iz Poliklinike “Kardiocentar”.Prilagoditi se

- Ostanite hidrirani tako što ćete piti dovoljno vode ili drugih napitaka. Voda jest najbolja, ali mlijeko, sportski napici, s uravnoteženim sadržajem minerala (izotonični), voćni sokovi, čajevi i kafa također se mogu koristiti, iako je najbolje piti ne više od tri do pet šolja čaja ili kafe dnevno, ili se držati dekofeiniranih verzija. Kafa naročito može djelovati i kao diuretik, tj. pojačati izlučivanje tekućine urinom - kaže dr. Čaluk.

Navodi kako treba izbjegavati alkoholna pića jer vas mogu dehidrirati, a savjetuje da uživate u hladnoj hrani, kao što su salate i voće, jer takva hrana ima visok sadržaj vode i dobar je izvor vitamina i minerala.


Dr. Čaluk: Voće i salate. Avaz

- Ako zbog slabosti srca osoba mora imati umanjen unos tekućine, treba se posavjetovati s ljekarom opće prakse ili internistom. U principu, ako morate limitirati unos tekućine, pratite i mjerite koliko tekućine pijete da biste ostali u okviru zadatih granica. Te granice nekad treba prilagoditi uvjetima ljetnih vrućina. Također, trebate pratiti hranu koja sadrži veće količine vode, poput nekih vrsta voća (posebno lubenice), jogurta, sladoleda, supa i sl. Ako osjećate da ste žedni, možete uzeti žvakaću gumu, mentol bombone bez šećera ili smrznuto voće - ističe dr. Čaluk.


Ograničiti so

Također, dodaje dr. Čaluk, možete ispirati usta vodom, ali ne gutati, a da ne zabilježite popijenu količinu. Ako su vam usne suhe, koristite balzam. Važno je ograničiti unos soli.

No, ako se desi da gubite minerale znojenjem na vrućini toliko da dobijete grčeve u mišićima, privremeno možete pojačati unos soli.

Za pacijente s ozbiljnom dijagnozom srčane slabosti u ovim okolnostima korisno je svakodnevno se vagati. Ako iznenada dobijete više od dva kilograma u tri dana, obratite se ljekaru.


Osjećate se slabo ili bolesno

Evo nekoliko mjera da se osjećate bolje ako se osjećate bolesno na vrućini. Ovo biste, kaže dr. Čaluk, trebali učiniti da vam bude lakše za manje od pola sata:

- Premjestite se na hladnije mjesto, ako je moguće, klimatizirano.

- Lezite i blago podignite stopala.

- Pijte više tekućine.

- Ohladite kožu - poprskajte sprejom ili nanesite spužvom hladnu vodu i izložite se uključenom ventilatoru. Zamolite nekoga da vam pomogne ako ne možete sami.

- Hladne obloge ili vrećice s ledom ili hladnim gelom oko pazuha ili vrata, također, mogu koristiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.