SAVJETI

Pripremite imunitet za borbu protiv virusa

Antioksidante možete naći u šarenim namirnicama kao što su bobičasto voće, kelj, kupus, tamna čokolada, čaj ili slanutak

Ne zaboravite na antioksidante. National Foundation for Cancer Research

Z. K.

17.11.2022

Posljednjih smo godina naučili koliko je važno pripremati imunitet protiv Covida, ali ove zime ne prijeti samo jedan virus. Magazin „The New York times“ je nedavno objavio tekst u kojem navode novi termin “tridemic”, a radi se o većem broju oboljelih od gripe, respiratornog sincicijskog virusa i Covida.


Dodatni napor

Kako se radi o trostrukoj prijetnji ove zime, stručnjaci savjetuju da uložite dodatni napor u zaštitu imuniteta, savjetuje Ejmi Gudson (Amy Goodson).

Ne zaboravite na antioksidante - Upravo su oni važan dio zaštite i jačanja imuniteta, a oni će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu naštetiti imunološkom sistemu. Nasreću, pronaći ih možete u šarenim namirnicama kao što su bobičasto voće, kelj, kupus, tamna čokolada, čaj ili slanutak.

Namirnice bogate vitaminom C - Jak i snažan imunitet nezamisliv je bez vitamina C, a on bolje djeluje na imunitet ako se uzima zajedno s flavonoidima.

Prvo na što pomislimo kad je riječ o vitaminu C dodaci su prehrani i konzumacija citrusnog voća, ali dobro je znati da su paprika, šipak, kupus, acerola, zeleno lisnato povrće, kivi, također, izvrsni izvori vitamina C.


Značajna uloga

Namirnice bogate cinkom - Cink je esencijalni mineral najpoznatiji kao podizač imuniteta. Imunitet treba cink kako bi radio svoj posao, a studije pokazuju kako cink ima značajnu ulogu u razvoju stanica imuniteta.

On može skratiti trajanje prehlade i gripe, a neka istraživanja kažu kako je potrebno samo 1-3 dana korištenja cinka kako biste osjetili poboljšanje.


Sok od voća i povrća

Voće i povrće tijelu pružaju brojne važne nutrijente i antioksidante, ali ponekad je teško pojesti dovoljne količine.

 Jedna od opcija je da on njih napravite sok i tako pomognete imunitetu. Vrijedne namirnice koje možete dodati su špinat, papaja, kelj, mango, đumbir, borovnice...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.