RIJEČ STRUKE

Njega kože tokom hladnih dana

Zaštita od sunca u zimskom periodu posebno je važna tokom boravka na planini

Koristiti kreme koje sadrže najmanje SPF 15 zaštitni faktor. TIMESOFINDIA.COM

Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog

30.11.2022

Kako se bliži zimski period, primijete se promjene na koži, a koje se najčešće manifestiraju kao suha, ispucala, gruba i ljuskava koža. Može doći i do pogoršanja već postojećeg seboroičnog dermatitisa, akni i atopijskog dermatitisa te psorijaze. Svrbež kože kod starijih osoba može se pogoršati.


Dovoljno vode

Kada je njega kože u pitanju, prvenstveno se preporučuje unos dovoljne količine vode, a potom konzumiranje namirnica bogatih omega kiselinama, cinkom, bakrom, a to su riba, voće, povrće i orašasti plodovi. Iako je vrlo teško smanjiti stres, ipak treba obratiti pažnju i na to te, koliko je moguće, smanjiti situacije koje dovode do konflikta.

Osnovu higijene, ali i njege čine čišćenje, umivanje, skidanje šminke te korištenje blagih sredstava. Hidratacija kremama potrebna je koži koja je suha, a korištenje malo masnijih podloga poželjno je da bi se formirao zaštitni sloj koji će spriječiti gubitak prirodne vlage u koži.


Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog. Avaz

Masnija koža može se hidratizirati laganijim kremama. Iako je sunce u ovom periodu izgubilo jačinu, ipak se za maksimalnu zaštitu preporučuju kreme koje sadrže najmanje SPF 15 zaštitni faktor. Ovaj faktor je već inkorporiran u hidratantne kreme. Zaštita od sunca u zimskom periodu posebno je važna kada se boravi na planini.


Otok na licu

Ima slučajeva kada se pacijenti javljaju u ordinaciju veoma zabrinuti zbog crvenila i otoka na licu nakon nekoliko dana provedenih na skijalištima. Zaštitna ski-maska ili krema sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više spriječit će pojavu ovog stanja.

S obzirom na to da neki ljudi primijete da im koža ruku postaje, suha, gruba i ispucala, preporučuju se čvrsti sapuni, a ne tečni. Najbolje je izabrati sapune i kreme koji nemaju miris i boju.


Piling AHA kiselinom

Za veću njegu te za one koji žele postići bolje rezultate u njezi kože preporučuje se dijamantna mikordermoabrazija ili piling s AHA mandeličnom kiselinom, kodži kiselinom, koji ljušte površni izumrli grubi sloj kože te joj vraćaju sjaj i mekoću. Za hidrataciju kože lica broj jedan tretman je mezoterapija hijaluronom i vitaminima koji se ubrizgavaju u srednji sloj kože. Time se na najbrži i najefikasniji način vraća vlaga koži te ona postaje hidrirana, sjajna i osvježena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.