RIJEČ STRUKE

Kako se riješiti neželjenih dlačica

Ne preporučuje se osobama s infekcijama na mjestu tretmana, trudnicama i osobama sa sklonošću stvaranja pigmentacija

Svaka seansa traje od nekoliko minuta do sat. Agencija

Piše: Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog

19.9.2022

Laserskim zrakama se dugotrajno uklanjaju neželjene dlake. Tokom tretmana ciljana struktura je pigment melanin u korijenu dlake, a iz tretmana u tretman dlaka postaje tanja i svjetlija te se njen rast značajno usporava.


Prvi tretman

Ostale strukture kože laserski zrak ne prepoznaje i kroz njih prolazi bez ikakvog oštećenja. Iz istog razloga može se tretirati samo dlaka koja ima pigment. Najbolji kandidati za lasersko uklanjanje dlaka su osobe sa svijetlom puti i tamnom debljom dlakom.

Svaka seansa traje od nekoliko minuta do sat, u zavisnosti od veličine tretiranog područja, a broj tretmana zavisi od boje, kvaliteta i ciklusa rasta dlake i varira od 4 do 8 seansi. Treba se naglasiti da je uspješnost svake epilacije individualna. Ukoliko postoji hormonski poremećaj kod pacijenta, tretman je manje uspješan.


Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog. Avaz

Faktori koji igraju ulogu u otpornosti dlake i folikula na laserski tretman su lokacija i debljina dlake, starosna dob, rasa, tjelesna težina, hormoni, medikamenti i stanje metabolizma. Tri do četiri sedmice prije prvog tretmana treba pustiti dlake da rastu.


Neželjeni efekti

Za to vrijeme možete koristiti kreme za depilaciju, makazice ili brijač. Također, potrebno je da pacijenti na epilaciju dođu s prirodnom bojom kože. Izbjegavajte mehaničku depilaciju između laserskih tretmana koja će izvući čitavu dlaku s korijenom.

Laserski tretman se ne preporučuje osobama s infekcijama na mjestu tretmana, trudnicama i osobama sa sklonošću stvaranja pigmentacija. Neželjeni efekti laserske epilacije su crvenilo tretirane regije i eventualni otok tokom 15 minuta do dva dana od tretmana. Navedene promjene su rijetke i potpuno prolazne. Laserska epilacija je potpuno sigurna.

Kako njegovati kožu

Koža nakon tretmana epilacije bude blago crvena i ponekad blago otečena u narednih nekoliko sati, obično dva do tri, a najviše 24 sata. Nakon tretmana potrebno je izbjegavati nanošenje hemijskih supstanci direktno na kožu (kreme, dezodoransi, parfemi, kozmetičke maske), prati kožu samo blagim sapunom i mehanički ne iritirati tretirano područje 24 sata nakon epilacije. Također, nakon tretmana veoma je važno ne izlagati se sunčevim zracima i ne odlaziti u solarij.


Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.