SAVJETI

Kako preživjeti dan kada ste neispavani

San utječe na vaš imuni sistem i vaš apetit, hormone stresa i metabolizam, krvni pritisak i kardiovaskularni sistem

Stručnjaci kažu da se izložite jakom svjetlu ujutru. Keck Medicine of USC

Z. K.

13.12.2022

Niste dovoljno spavali tokom noći i osjećate se iscrpljeno? Ovakav osjećaj sutradan može da bude jako neprijatan jer ipak morate da “krenete u dan”.


Malo kofeina

San je povezan sa skoro svakom važnom tjelesnom funkcijom - utječe na vaš imuni sistem i vaš apetit, hormone stresa i metabolizam, krvni pritisak i kardiovaskularni sistem. Kako da preživite dan kada ste neispavani, evo savjeta.

Izložite se svjetlu - Stručnjaci kažu da se izložite jakom svjetlu ujutru. Naš ciklus spavanja i buđenja u velikoj mjeri zavisi od svjetlosti - dnevno svjetlo šalje signal našem mozgu da je vrijeme da ustanemo i budemo aktivni, dok tama šalje znak da je skoro vrijeme za spavanje. Izlaganje svjetlu kada se prvi put probudite „suzbija melatonin, koji povećava budnost i podiže raspoloženje“, piše Huff Post.

Popijte malo kofeina - Možda izgleda očigledno, ali da, kafa pomaže. To je zato što kofein blokira adenozin, hemikaliju u našem tijelu koja povećava potrebu za snom. Kao rezultat toga, kofein čini da se osjećamo manje pospano i poboljšava učenje i donošenje odluka ako ste lišeni sna - kaže dr. Andrei Zinchuk (Andrey), doktor medicine spavanja s Jejla za Huff Post.


Kratak odmor

Odmorite se - Kratko spavanje može poboljšati budnost, pospanost, pamćenje i sposobnost vježbanja. Sa druge strane, duže podnevno spavanje zapravo može da naruši kognitivne funkcije i potencijalno oteža obavljanje zadataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.