AKUPRESURA

Riješite se stresa pritiskom na ove tačke

Drevna kineska metoda liječenja pritiskom

Metoda liječenja pritiskom. Instagram

E. Ag.

1.2.2023

S obzirom na to da je svakodnevica prilično nemilosrdna, riječi koje se najčešće pretražuju po internetskim servisima su: stres, anksioznost, zabrinutost, pritisak i druge.

Nepovoljni događaji zbog kojih je većina ljudi pod većim stresom nego ikad prije naglasila je još veću potrebu za pažljivom brigom o sebi. Jedna od njih je i akupresura – drevna kineska metoda liječenja pritiskom. Pomoću nje možete pronaći utjehu u apliciranju pritiska ključnih tačaka na tijelu gdje se nakuplja najviše stresa.

Pritisak akupresurnih tačaka ponovno stimulira vaš parasimpatički nervni sistem kada stres aktivira borbu vašeg tijela. Akupresurna tačka u kojoj se stres nakuplja mogla bi pokrenuti mozak na smanjenje nivoa kortizola, ljudskog hormona stresa, istovremeno povećavajući nivo dopamina i serotonina, hormona sreće.

Tačka protiv stresa

Kad vidite da neko masira sljepoočnice kako bi ublažio glavobolju od napetosti, on (možda nesvjesno) preusmjerava pritisak u Taiyangu, što na kineskom znači “sunce”.

Stavite jastučiće kažiprsta i srednjeg prsta na sljepoočnice. Trljajte tačku u kružnom smjeru, polako udišući i izdišući 10 puta. Zatim stavite prste u centar sljepoočnica i držite ih tako još dva duboka udaha. Na kraju polako otpustite.



Za glavobolje izazvane stresom

Nježno stisnite vezu između kažiprsta i palca lijeve ruke desnim palcem i desnim kažiprstom. Okrenite desni palac kružnim pokretima, primjenjujući taman toliko pritiska da osjetite otpor bez boli. Duboko dišite pa se prebacite na drugu stranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.