KORISNO

Šta dovodi do upale pluća

Ova bolest predstavlja najopasnije oboljenje respiratornog sistema i može biti uzrokovana različitim mikroorganizmima

Javlja se u svim starosnim dobima. Cloud Hospital

Z. K.

13.2.2023

Pneumonija ili upala pluća je infekcija koja izaziva upalu zraćne vreće, kod jednog ili oba plućna krila, tako što ih napuni tečnošću ili gnojem, što uzrokuje kašalj sa flegmom, groznicu, jezu ili otežano disanje. 

Ova bolest predstavlja najopasnije oboljenje respiratornog sistema i može biti uzrokovana različitim mikroorganizmima, uključujući bakterije, viruse i gljivice.

Ko može oboljeti

Javlja se u svim starosnim dobima, a posebno kod osoba sa različitim hroničnim bolestima i oštećenjima imunog sistema. Ozbiljnost pneumonije može biti blaga ili čak opasna po život. Najozbiljnija je po novorođenčad i malu djecu, ljude starije od 65 godina, kao i one sa zdravstvenim problemima ili oslabljenim imunološkim sistemom.

Mnoge klice mogu izazvati upalu pluća, a najčešće među njima su bakterije i virusi u zraku koji udišemo. Naše tijelo obično sprečava ove klice da zaraze pluća, ali ponekad one mogu da savladaju imunološki sistem, čak i ako je čovjekovo opće zdravlje uglavnom dobro.

Uzročnici pneumonije

Bakterije – Najčešći uzročnik bakterijske upale pluća je Streptokok pneumonije. Ova vrsta pneumonije obično se javlja nakon prehlade ili gripa, a može utjecati na jedan dio pluća, izazivajući stanje koje se naziva lobarna pneumonija;

Organizmi slični bakterijama – Bakterija Mikroplazma pneumonije također može izazvati upalu pluća. Budući da se bolest manifestira kroz blage simptome, od pacijenta se ne zahtjeva da odmara u krevetu;

Gljive – Vrsta upale uzrokovana gljivama najčešća je kod ljudi sa hroničnim zdravstvenim problemima ili oslabljenim imunološkim sistemom;

Virusi (uključujući COVID-19) – Neki virusi koji uzrokuju prehladu i gripu također mogu izazvati i upalu pluća, posebno kod djece koja su mlađa od 5 godina. Virusna pneumonija je obično blaga, ali u nekim slučajevima ona može izazvati vrlo ozbiljno stanje, kao na primjer, virus COVID-19 koji uglavnom uzrokuje upalu pluća i može dovesti do stanja, koje je rizično po zdravlje pacijenta.

Vrijeme trajanja

Prema vremenu trajanja postoje akutna upala pluća (naglo nastala, koja ne traje duže od tri sedmice i prolazi na adekvatno liječenje) te hronična upala pluća (dugotrajna, produžena koja traje duže od šest mjeseci).

Aspiracijska pneumonija je posebna vrsta upale pluća koja nastaje kada udahnuta tekućina ili strano tijelo poput hrane (na kojima se često nalaze različite bakterije) dospije u pluća te izazove upalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.