ALFA TV

"TV Ordinacija": Je li paradontoza zuba nasljedna?

Zubna protetika se bavi rekonstrukcijom i nadoknadom zubnih tkiva usljed nedostatka ili gubitka zuba, ili dijela zuba

Dr. Meliha Hebibović: Dugogodišnje radno iskustvo. Printscreen

H. J. I.

25.5.2023

U ovosedmičnom izdanju emisije "TV Ordinacija", koju uređuje i vodi Irmela Šabanović a emituje se na TV Alfa, govorili su o zubnoj protetici. Zubna protetika se bavi rekonstrukcijom i nadoknadom zubnih tkiva usljed nedostatka ili gubitka zuba, ili dijela zuba, kao i rekonstrukcijom tkiva usne duplje.

Bolest modernog doba

Osim toga, govorili su i o paradontozi, bolesti modernog doba. O ovoj temi govorili su sa prim dr. stomatološke protetike u penziji dr. Meliha Hebibović.

Skromna, iskrena i puna znanja, prim. dr. Meliha Hebibović, Konjičanka je sa 40-godišnjim radnim iskustvom u struci stomatologa. Nakon dvomjesečnog izbjeglištva u Rijeci, u ratnom vihoru, vratila se u svoj Konjic, gdje je na području Glavatičeva na prvim borbenim linijama svoje stečeno znanje stavila u službu odbrane.

Implanti, krunice, mostovi...

Kako se u to vrijeme radilo i liječilo, kažu da stomatologija nije samo ljekar za zube nego on zapravo otkriva i prve simptome po usnoj duplji i pljuvački određene bolesti.

Iako se najčešće vezuje za izradu proteza, krunica i mostova, zubna protetika bavi se i dijagnozom, planiranjem liječenja, rehabilitacijom i zdravljem osoba čije stanje je izazvano gubitkom ili manjkom jednog ili više zuba, kao i oralnog i maksilofacijalnog tkiva. 


U to spadaju implanti, krunice, mostovi, proteza, veniri…

Govorili su i o oparadontozi zuba, njenom nastanku, liječenju, ali i spriječavanju.

Pogledajte emisiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.