LJEKAR UPOZORAVA

Sjedenje na pijesku bez peškira može biti vrlo opasno

Naveo je primjer momka koji je "zaronio" u pijesak i doživio da mu parazit jede kožu i pravi otvorene rane

Pazite gdje koračate, sjedite ili ležite na plaži. Printscreen

E. Ag.

8.6.2023

Dr. Samuel Čudhuri iz Singapura kreirao je mini seriju na TikToku pod nazivom "New Fear Unlocked", u kojoj govori o fascinantnim medicinskim slučajevima iz cijelog svijeta. U jednom od svojih najnovijih videozapisa, ljekar opće prakse je podijelio priču o američkom tinejdžeru Majklu Dimasu (Michael), čije se stopalo zarazilo parazitima, poznatim kao ankilostomi, nakon što su ga prijatelji zakopali u pijesak.

Pojava svraba

- Da li volite da idete na plažu? Zbog ovoga ne volim da sjedim ili ležim na pijesku bez prostirke - objasnio je dr. Čudhuri.

Ljekar opće prakse je rekao da se tada 17-godišnjak vratio kući nakon što je proveo tipičan dan s prijateljima na plaži kada su stvari krenule nagore.

Te noći Majkl je počeo da se žali na svrab. U početku je mislio da je to infekcija uha, ali su se simptomi pogoršavali. Počeo je da se osjeća više letargično i razvio mu se osip.

Kako se osip sve više širio po njegovim nogama, ostavljajući ga s otvorenim ranama na stopalima, tinejdžer je odveden u bolnicu, gdje mu je rečeno da pod njegovom kožom žive ankilostomi.

Majklu je dijagnosticirana kožna larva migrans, parazitska infekcija kože uzrokovana larvama ankilostoma.

Crv ulazi u kožu

Ali ovo nije normalan ljudski ankilostom. Ova ankilostoma je od pasa. Psi koji nose ankilostomu prenose crva na pijesak kada vrše nuždu. A kada kročite na kontaminirano tlo, crv vam ulazi u kožu, pojasnio je ljekar.

- Ali pošto je ovo tamna ankilostoma i ljudi nisu pogodni domaćini, crv neće migrirati u naša crijeva, već će umjesto toga ostati u koži da je jede – ističe ljekar.

Medicinski stručnjak kaže da postoji jednostavan način da pronađete crva ispod vaše kože.

- Postoji trag koji crv pravi i obično na kraju staze nalazite crva – kaže on.

@skingapore Not sure why Everything happens in florida #learnontiktok #learningisfun #skingapore #gpsamuel #drsamuel #doctorsoftiktok #tiktokdoctor #familymedicine #medicaltok #tiktoksg🇸🇬 #sgdoctor #singaporedoctor #sgtiktok #newfearunlocked #newfearunlocked🔓 #cutaneouslarvamigrans #hookworm #beach #parasite #crawling #worms #learningontiktok #medicalcase #florida #usa #tiktokusa why I dont lay on the sand without a mat / walking on the beach / is the beach safe ? How do i get hookworms ? How do i treat hookworms ? How to prevent getting hookworms ? #florida #america #beachlife #sand #parasite #parasites #rash ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Pošto je Majkl potpuno "zaronio" u pijesak, dr. Čudhuri je rekao da možemo samo da zamislimo koliko je dijelova njegovog tijela bilo pogođeno.

- Ne brinite se, potpuno se oporavio uz neke lijekove protiv parazita. Zato sljedeći put samo pazite gdje koračate, sjedite ili ležite na plaži. Ponesite prostirku, dobre papuče i kremu za sunčanje i bit ćete dobro – poručio je dr. Čudhuri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.