PREMA LJEKARIMA

Imate osjećaj da vas neko posmatra: To može ukazivati na ovu bolest

Između 40 i 50 posto oboljelih doživljava tu vrstu halucinacije

Mnogi ljekari taj simptom pripisuju nuspojavama lijekova. Printscreen

E. Ag.

7.7.2023

Neugodan osjećaj da vas neko posmatra simptom je rane faze Parkinsonove bolesti koji se često zanemaruje, kažu naučnici te navode da između 40 i 50 posto oboljelih doživljava tu vrstu halucinacije.

Pojava halucinacija

Iako mnogi ljekari taj simptom pripisuju nuspojavama lijekova, neuronaučnici iz Švicarske i Španije sada su otkrili da bi halucinacije zapravo mogle biti rani znak Parkinsonove bolesti.

- Ako imate Parkinsonovu bolest i imate halucinacije, čak i one manje, trebali biste podijeliti ovu informaciju sa svojim ljekarom što je prije moguće -  upozorio je Fosko Bernaskoni (Fosco Bernasconi), naučnik u Laboratoriju za kognitivnu neuronauku švicarskog Ecole Polytechnique Federale de Lausannea (EPFL).

Prosječna dob u kojoj se bolest javlja je oko 60 godina iako se u 10 posto slučajeva prvi simptomi uočavaju već u dobi od 50 godina.

Prepoznavanje simptoma 

Pravovremeno prepoznavanje simptoma Parkinsonove bolesti može dovesti do ranijih dijagnoza i pristupa liječenju koje poboljšava kvalitetu života pacijenata. Osim halucinacija, postoji još nekoliko znakova upozorenja koji ukazuju da bi osoba mogla bolovati od ove bolesti. To su:

- tremori

- problemi s kretanjem

- ukočenost mišića

- gubitak čula mirisa

- problemi s mjehurom ili crijevima

-depresija i anksioznost.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Mental Health".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.