LJEKAR UPOZORAVA

Žena nakon ljubavnog ugriza doživjela moždani udar: "Šljiva" na vratu nije bezazlena

Došlo do oštećenja karotidne arterije i stvaranja ugruška

Ljubavni ugriz često izaziva osjećaj stida. Facebook

E. Ag.

2.8.2023

Modrica na vratu nastala usljed ljubavnog ugriza često izaziva osjećaj stida jer se vidi pa tako može otkriti jeste li bili „nestašni“. Međutim, tzv. šljiva nije uvijek bezazlena.

U rijetkim situacijama može dovesti i do moždanog udara, upozoravaju ljekari.

Rijetka pojava

To se desilo jednoj Dankinji (35) koja je 2014. godine osjetila slabljenje desne strane tijela. Nalazi su pokazali da je doživjela blaži moždani udar 12 sati nakon što ju je partner ugrizao za lijevu stranu vrata. To je dovelo do oštećenja karotidne arterije i stvaranja ugruška. Upravo je karotidna arterija glavna za snabdijevanje krvi do mozga, prenosi Kurir.rs.

To, nažalost, nije usamljen slučaj. Nakon moždanog udara jedne žene (44) s Novog Zelanda koji je dobila 2010. godine malo poslije ujeda za vrat, tadašnji stručnjaci su ostali zatečeni. Čak su ovaj slučaj nazvali i "rijetkom pojavom".

@drnomzzy Guys this is rare so firstly..chill. But its still good to be aware of this and a good skill to be able to feel for your pulse! #drnomzzy #hickey #hickeyremovalwhisk ♬ Paris - Else

Poznati ljekar i dermatolog iz Londona koji na društvenoj mreži TikTok redovno ukazuje na probleme sa zdravljem kože osvrnuo se i na „šljive“ na vratu. Pokazao je gdje se tačno nalazi karotidna arterija i kako da je izbjegnete u naletima strasti.

Nagomilavanje plaka

- Ova arterija se nalazi na vratu i prilično je površna. Imate ih dvije, po jednu sa svake strane vrata. Dobar način da je pronađete jeste da opipate svoju Adamovu jabučicu, odete oko centimetar ustranu, koristite tri prsta i opipate puls - rekao je on.

Prema "Penn Medicine", bolesti karotidnih arterija uzrokuju do jedne trećine svih moždanih udara. Često se to dešava zbog nakupljanja plaka (masne naslage holesterola) koje sprečavaju normalan dotok krvi do mozga. Nagomilavanje plaka poznato je kao ateroskleroza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.