ISPOVIJEST

Djevojka upala u kandže anoreksije: „Dijeta me zamalo ubila"

Džes je počela držati dijetu početkom 2020. nakon raskida s dugogodišnjim dečkom, htjela je da mu dokaže da je najljepša

Džes želi upozoriti mlade na opasnosti. Instagram

E. Ag.

8.8.2023


Džes Džons (Jess Jones, 22) odlučila se za dijetu nakon raskida veze, ali je upala u zamku anoreksije. Vjerovala je da ne treba da jede jer je "debela i ružna".

- Anoreksija je bolest koja uništava kvalitet vašeg života i krade vaš identitet. Počela sam sa svojom dijetom zbog Tiktoka i to me gotovo ubilo - kaže Džes, studentica iz Lesteršira, prenosi Srećna.rs.

Počela je da drži dijetu 2020. godine

Džes je počela da drži dijetu početkom 2020. nakon raskida s dugogodišnjim dečkom i htjela je da mu dokaže da je najljepša i mislila je da će postati privlačnija.

- Bila sam pod velikim utjecajem žena koje sam vidjela na društvenim mrežama, a koje su bile mršavije od mene. Mislila sam da će me gubitak težine učiniti privlačnijom i željela sam da se osvetim bivšem dečku. U početku sam samo smanjivala kalorije, ali je to prešlo u zavisnost. S obzirom na to da je bio period pandemije, nisam imala na šta drugo da se fokusiram nego sam bila opsjednuta s tim šta jedem - dodaje Džes.

Njena bolest je brzo napredovala

- Ova bolest me toliko promijenila da sam bukvalno čula unutrašnji glas koji mi je govorio da ne smijem da jedem prije 12 sati, da sam debela i ružna i da ne zaslužujem hranu. Uvjerila sam sebe da moram da uradim 20.000 koraka dnevno i postajala sam sve slabija, ali nisam mogla da se zaustavim. Ljudi su mi govorili da jedem, ali nisam mogla - rekla je djevojka.

Poziv na buđenje

Džesini roditelji i njena sestra bliznakinja Lusi bili su veoma zabrinuti.

- Htjeli su da mi pomognu, ali ja nisam željela njihovu pomoć, nisam željela da se ugojim - rekla je Džes.

Međutim, novembar 2022. godine je bio presudan. Džes je morala da se obrati ljekaru uz podršku svoje porodice i završila je u bolnici na odjelu za poremećaj u ishrani.

- Bila sam toliko slaba da nisam smjela da se tuširam, jer bi silina vode mogla da izazove srčani udar. Izgubila sam menstruaciju, pucali su mi nokti, a sve je počelo s ishranom koja me zamalo koštala života. Na svu sreću i zahvaljujući mojoj porodici, izbjegla sam sigurnu smrt - rekla je Džes.

Svjetlo na kraju tunela

Džes je primala redovnu ambulantnu terapiju i nakon 18 mjeseci još dobiva podršku. Skoro se vratila na svoju težinu prije anoreksije, a nastavila je i sa studijima.

- Govorim o ovome jer želim da upozorim druge mlade žene i muškarce da ništa nije vrijedno da rizikujete svoj život. Anoreksija će vam ukrasti sreću, nezavisnost i identitet. Kada pogledam svoje fotografije kada sam bila u tom stanju, to me rastužuje - rekla je Džes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.