RIJEČ STRUKE

Raste broj oboljelih od hepatitisa B

Manji dio pacijenata razvije cirozu ili karcinom, kazao je dr. Baljić za "Avaz"

Može se razviti kao akutna bolest. Facebook

23.4.2024

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH za 2023., ukupan broj oboljelih od hepatitisa B u Federaciji BiH iznosio je 51. Ta brojka je u porastu u odnosu na prethodne godine, pa je 2022. zabilježen 31 oboljeli, a 2021. ukupan broj je iznosio 26. Doktor Rusmir Baljić, infektolog i gastroenterohepatolog, za “Avaz” je objasnio kakva je to bolest i koje rizike nosi sa sobom.

Upala jetre

Kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija, u svijetu trenutno živi više od 250 miliona ljudi koji imaju hronični hepatitis B, a godišnje se otkrije 1,2 miliona novih slučajeva. Broj novootkrivenih slučajeva u BiH godišnje manji je od 100, a smrtni slučajevi su iznimno rijetki.

- Pod pojmom hepatitis podrazumijeva se upala jetre, bez obzira na to kako je nastala, iako je u praksi, ali i u populaciji, ovaj naziv vezan za upalu jetre, on se veže za neki od hepatitis virusa, A, B, C, D ili E - kazao je dr. Baljić.

Doktor navodi da od hepatitisa B mogu da obole sve osobe koje nisu vakcinisane, kao i one koji su vakcinisane, ali im organizam nije razvio imunitet. Kako kaže, bolest se može prenijeti putem zaražene krvi i krvnih derivata, seksualnim kontaktom s inficiranim partnerom, kao i s majke na novorođenče.

- Simptomi koji karakteriziraju ovo oboljenje su žutilo kože i očiju, osoba se osjeća malaksalo, ima loš apetit, boja mokraće se mijenja i postaje tamnija, a stolica svjetlija - objasnio je dr. Baljić.

Baljić: Rijetki su smrtni slučajevi. Avaz

Razvoj komplikacija

Također, dodaje, najpouzdaniji i najbrži način da se postavi dijagnoza virusnog hepatitisa su hepatitis markeri, a kao dopuna se radi i PCR test.

- Hepatitis B može da se razvije kao akutna bolest, koja ne iziskuje bilo kakvu specifičnu terapiju osim simptomatske, međutim, jedan dio pacijenata razvije i hroničnu formu bolesti, pa neki od njih zahtijevaju i tretman antivirusnim lijekovima - naveo je dr. Baljić.

Prevencija bolesti

- Najbolji način prevencije bolesti je vakcinacija, koja se može provesti i kod odraslih osoba. Dostupna je vakcina koja se daje u tri doze, a u kalendarima vakcinacije u BiH one se daju djeci do navršenih šest mjeseci života - napomenuo je dr. Baljić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.