OBRATITE PAŽNJU

Promjene na pupku: Komplikacije koje mogu biti opasne po zdravlje

Prekomjerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik da odrasli dobiju pupčanu kilu

Najčešće stanje koje se pojavljuje je pupčana kila. costhetics

Dž. R.

4.6.2024

Koliko često obraćate pažnju na pupak? Vjerovali ili ne, on može reći puno toga o vašem zdravlju. Svaka promjena na njemu može ukazivati na neke komplikacije koje mogu biti opasne po zdravlje.

Neobična ispupčenja

Dr. Den Boumgart (Dan Baumgardt), neuronaučnik i fiziolog na Univerzitetu u Bristolu rekao je za The Conversation da pupak ima veću dubinu od samo nekoliko milimetara.

Pupak je ostatak pupčane vrpce koja povezuje fetus s majkom tokom trudnoće. Jedna od promjena koja može ukazivati na problem je izbočenje na pupku koje je znak pupčane kile. One su obično bezopasne i uglavnom se javljaju kod dojenčadi, iako su i druga najčešća vrsta kile kod odraslih.

Prekomjerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik da odrasli dobiju pupčanu kilu. U većini slučajeva nije potrebno liječenje, iako će kila ponekad trebati biti hirurški uklonjena ako uzrokuje bol ili blokira crijeva.

Rijetka komplikacija

Boumgart je također upozorio na rijetku komplikaciju koja se zove čvor sestre Meri Džozef (Mary Joseph). Dobio je ime po časnoj sestri koja je otkrila da mnogi pacijenti u poodmaklom stadiju raka imaju otok ili čvor u blizini pupka. Ovo može biti znak da se rak proširio.

Još jedna komplikacija do koje može doći se zove caput medusae, odnosno Meduzina glava. Riječ je o mreži bezbolnih natečenih vena oko pupka koji iz daljine izgledaju kao modrica. 

Meduzina glava nije bolest, iako je obično znak ciroze. Ovo stanje je često uzrokovano portalnom hipertenzijom (visoki pritisak u portalnoj veni). Portalna vena prenosi krv u jetru iz crijeva, žučnog mjehura, gušterače i slezene. Jetra zatim obrađuje hranjive tvari u krvi i šalje ih u srce.

Pupak se također može inficirati, pogotovo ako je uvučen. Ovaj nabor može zadržavati vlagu i prljavštinu, a topla okruženja kao što je ovo pogoduju rastu bakterija. Znakovi infekcije pupka uključuju crvenilo, bol, oteklinu, neugodan miris i istjecanje gnoja ili drugih tekućina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.