NJEGA

Tretman koji poboljšava izgled kože: Masaža lica odlična za psihu

Stručnjaci savjetuju da to učinite prije spavanja 

Masažu možete raditi bilo kad u danu. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

18.9.2020

Ako ste ikada bili na kozmetičkom tretmanu, sigurno vam je poznat onaj divan osjećaj kada kozmetičarka lagano krene masirati vaše lice.

Omiljene kreme

Kako je lice puno mišića, koje koristimo i kada jedemo, kada se smijemo ili govorimo, jasno je da je i njima potrebno opuštanje. Dobra je vijest da ne morate ići na tretmane kako bi dobili masažu lica jer ju možete napraviti i sami. Masaža lica je odlična za kožu, ali i za psihu. Poznate kozmetičarke navode kako koža reagira na bilo kakva ugađanja, pa će se 5 minuta masaže lica isplatiti jer ćete imati malo vremena za sebe i svoje misli te se tako lakše nositi sa stresom u ovim teškim vremenima. 

Masažu možete raditi bilo kad u danu, ali stručnjaci savjetuju da to učinite prije spavanja jer je upravo noć vrijeme kada se tijelo oporavlja u najvišoj brzini pa ako masažu napravite prije spavanja, ujutro ćete se probuditi ljepši nego ikada.

Zapamtite da uvijek prije masaže dobro operete lice jer ćete u suprotnom sve nečistoće samo „umasirati“ dublje u kožu. Možete koristiti bilo kakav proizvod za masažu, od omiljene kreme do ulja pa čak i seruma. Ako koristite kremu, a trebate dodatne vlage, slobodno na ruke stavite i malo vode.


Kružni pokreti

Koristite dva srednja prsta za kružne pokrete, dlanovima lagano možete lupkati po licu ili se igrati prstima kao da svirate klavir na području oko brade. Svi pokreti neka budu prema gore, kao da podižete kožu. Koristite prilikom masaže i intuiciju te razmislite šta želite kojim pokretom postići.

Poboljšava cirkulaciju

Zdrav sjaj kože. Ilustracija

Osim brige o sebi, dobrobiti za ljepotu su mnogobrojne: pojačava proizvodnju kolagena, potiče elastičnost tkiva, detoksicira, relaksira i ravna bore.  No u pitanju je samo kratka lista, a stručnjaci ističu kako će se masažom poboljšati cirkulacija što će rezultirati zdravim sjajem kože.

Šta ne smijete

Prije masaže možete na prištiće staviti kremu. Ilustracija

Nikada ne masirajte kožu ako imate bilo kakve upalne procese jer je tako vrlo lako prenijeti bakterije s jednog mjesta na drugo, savjetuju stručnjaci. Takođe, navode, kako prije masaže možete na prištiće staviti kremu koja se za njih koristi i tako možete lakše izbjegavati kontakt s bakterijama. 

Stručnjaci zaključuju kako nema pogrešnog načina masaže lica, a ako se prilikom nje osjećate dobro, nikako ne preskačite ovaj mali ritual jer poboljšavajući krvotok, masažom se postiže zdrav i živahan sjaj kože. Opuštajući napete mišiće, masažom se s lica uklanja umoran i zabrinut izraz. Ujedno doprinosi boljem izgledu jer se ljudi poslije nje osjećaju kao da su mnogo godina mlađi, a tako i izgledaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.