STABILNOST KIČME

Jednostavne vježbe za trbušne mišiće: Eliminirajte bolove u kičmi

Snažni mišići pružaju stabilnost kičmi i zdjelici

Poboljšana ravnoteža i koordinacija. Facebook

Dž. R.

23.5.2024

Žene žude za isklesanim i zategnutim trbuhom, ali pored estetike, on predstavlja i dobro zdravlje jer snažni mišići pružaju stabilnost kičmi i zdjelici, samim tim eliminirajući bolove i rizik od povreda.

Trening rutina

Osim toga, zategnuti središnji dio pridonosi poboljšanoj ravnoteži i koordinaciji, ključnima za razne tjelesne aktivnosti i sprječavanje padova, pogotovo kako ljudi stare.

Zato je, osim postizanja estetskog faktora, važno u svoju trening rutinu uklopiti sljedeće 3 vježbe za trbuh.

Varijacije planka

Plank je poznat po tome da jača više mišićnih skupina istovremeno, što ga čini izvrsnim izborom za izgradnju snažnog tijela.

Za izvođenje osnovnog planka počnite u položaju za sklekove, držeći tijelo u ravnoj liniji od glave do peta. Aktivirajte svoje trbušne mišiće i zadržite položaj što duže možete, pazeći da vam kukovi ne klonu ili se podignu.

Da biste dodali raznolikost, uključite varijacije kao što su bočni plank ili plank s podizanjem nogu.

Ciljajte na 2 – 3 serije, postupno povećavajući trajanje kako vaša snaga raste.

Ruski twist

Ruski twist je vježba koja cilja na kose trbušne mišiće te vam pomaže da oblikujete i definirate struk.

Sjednite na pod sa savijenim koljenima i ravnim stopalima. Lagano se nagnite unatrag dok su vam leđa ravna, a trup aktivan. 

Držeći uteg ili medicinku s obje ruke, zakrenite torzo udesno, zatim ulijevo, pazeći da se krećete iz područja trbuha, a ne samo iz ruku. Ciljajte na tri serije 15 – 20 ponavljanja, postupno povećavajući intenzitet dodavanjem veće težine.

Podizanje nogu

Ovo je jedna od početne 3 vježbe za ravan trbuh koja izgleda jednostavno, ali zapravo nije tako lagana. Podizanje nogu fantastična je vježba za ciljanje donjih trbušnih mišića, koja pomaže stvoriti uravnotežen i dobro definiran trbuh.

Lezite na leđa s rukama ispod kukova. Podignite noge s tla, držeći ih ravno dok ne formiraju ugao od 90 stepeni s podom. Polako spustite noge nazad ne dopuštajući da dodiruju tlo. Izvedite tri serije 12 – 15 ponavljanja, fokusirajući se na kontrolirane pokrete kako biste povećali efikasnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.