RAST, RAZVOJ, ODGOJ

Kada djeca traže disciplinu

Čudno ali istinito: Ponekad se, nećete povjerovati, ponašaju tako jer se nadaju da ćete tako uspostaviti određena pravila. Pomoći ćemo vam ...

Najbolji vid discipliniranja djeteta je učenje djeteta dobrim i zdravim navikama. Ilustracija

Avaz.ba

22.6.2020

Da li ste ikada čuli svoje dijete da kaže: "Mama, voljela bih da me pošalješ u moju sobu"? Sigurni smo da niste. I to zato što "disciplina" nije isto što i "kazna." Najbolji vid discipliniranja djeteta je učenje djeteta dobrim i zdravim navikama: pokazivanje djeci šta je to što očekujete od njih, na koji način treba da se ponašaju.  Jasna pravila i roditelji koji će ih se pridržavati, to je ono što djeca trebaju da bi se osjećala sigurno. Zato ćemo se vratiti na početak i nabrojati samo nekoliko situacija koje ukazuju na to da djeca od vas traže da uspostavite određena pravila ponašanja:  

1. Borba u vezi sa odlaskom u krevet

Zašto djeca žele disciplinu: Ona ne posjeduju dovoljno volje ni spremnosti da sama od sebe odustanu od nečega što smatraju zabavnim (ostajanje budnim dokasno) za račun nečega što ne vole, a što je, ipak, dobro za njih (blagovremeni odlazak u krevet). No, njihovi mali organizmi vape za ustaljenim režimom spavanja. Vaše dijete želi da ga vi naučite rutini odlaska u krevet na vrijeme.

Šta trebate učiniti: Uvedite malo kontrole. Može vam ovo zazvučati pomalo zastarjelo i prevaziđeno, kada je riječ o uvođenju discipline. Međutim, ukoliko vaše dijete ima neku moć i snagu (ili barem misli da je ima), upravo će vam ta činjenica pomoći da se pridržavate pravila koja imaju najveći značaj upravo za dijete.

Sasvim je razumljivo da, nakon napornog dana i svakodnevne trke, umirete od želje da se smjestite pred TV i uživate u svojoj omiljenoj emisiji. No, ne možete sebi priuštiti takvo zadovoljstvo jer je sljedeće što trebate uraditi izdavanje naredbi tipa: "Peri zube! Uskači u pidžamu! U krevet! Odmah!"

Umjesto ovakvih naredbi, bitno je da insistirate na ustaljenom vremenu za odlazak u krevet i da koristite opcije kao što su "Želiš li prvo obući pidžamu ili ćeš najprije oprati zubiće?" Na taj ćete način lakše uspostaviti ovu večernju rutinu i omogućiti djetetu preuzimanje više odgovornosti.


Maloj djeci nedostaje kontrola njihove impulzivnosti. Ilustracija

2. Propadate u zemlju zbog ponašanja vašeg djeteta na javnom mjestu

Zašto vaše dijete traži disciplinu: Mada takvo ponašanje može ukazati na to da imate razmaženo derište, nije stvar samo u tome. Maloj djeci nedostaje kontrola njihove impulzivnosti.

Ukoliko vam dosađuje da mu kupite neku od grickalica i vi izričito kažete "ne," dijete i dalje insistira, jer ne zna na koji način da ugasi taj snažni osjećaj želje u sebi. Ono zapravo traži od vas da ga naučite dvije stvari: kako da se na prihvatljiv način nosi sa razočaranjem zbog zabrane i šta da učini uhvaćeno u klopku snažne želje za uživanjem u omiljenoj grickalici ili poslastici.

Šta trebate učiniti: Prekinite dosadašnji ciklus i izađite iz prodavnice. Sjedite na ivičnjak ispred prodavnice ili u auto i što je moguće mirnijim tonom recite: "Saslušat ću te kada prestaneš plakati." (Pokušajte mu pokazati da ćete čekati dok se smiri i tako što ćete u autu listati magazin ili knjigu, šta već imate). Kada se smiri, pomozite mu i zajednički prođite kroz cijelu "scenu". Nemojte mu držati lekcije. Radije pokušajte pitanjima: "Zašto smo izašli iz prodavnice? Šta smo sve razgledali u radnji, šta nam se dopalo ...?"  

Na taj način disciplinirate dijete, ne padate u zamku držanja lekcija o dobrom ponašanju, nego mu dajete malu lekciju. To je mnogo efikasnije nego kažnjavanje. Nakon toga se vratite u prodavnicu, nastavite sa kupovinom. Pojasnite mu da je to dan za porodičnu kupovinu i da će dobiti svoju nagradu kada odredite dan za njegovu kupovinu. Možete čak kod kuće napraviti i malu listu značajnih datuma kada biste mu mogli udovoljiti. Može to biti rođendan, neki lijep zajednički vikend ili neki drugi za njega bitan dan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.