KOJA RUKA DOMINIRA

Kako otkriti je li dijete ljevoruko

Obratite pažnju na sljedeće stvari

Obično jedna ruka pridržava predmet. Printscreen

E. Ag.

21.2.2023

Djeca veoma rano pokazuju znake da li će biti desnoruki ili ljevoruki. Ovo može da se otkrije već u prvim godinama života. Ako vaša beba hvata zvečku ili neku plišanu lutku lijevom rukom ili prvo pruža lijevu, pa tek onda desnu ruku, vjerovatno će biti ljevoruko.

Međutim, roditelji najčešće otkriju da im je dijete ljevoruko kada ono napuni tri ili četiri godine. Ukoliko niste sigurni da li će vaše dijete pisati lijevom ili desnom rukom, kroz igru i neke druge navike, poput jela, možete procijeniti koja mu ruka dominira.

Većina aktivnosti se obavlja korištenjem obje ruke. Ali ipak obično jedna ruka pridržava predmet, a druga preciznije i vještije obavlja određene stvari.

Ima djece koja ravnomjerno koriste obje ruke

Najbolje ćete saznati da li je vaše dijete ljevoruko ukoliko obratite pažnju kojom rukom: jede, crta, pere zube, češlja se, baca ili šuta loptu, pravi kulu od kockica, briše gumicom, koju ruku prvo stavlja u rukav kad se oblači.

Stručnjaci napominju da, ako dijete u većini ovakvih situacija koristi lijevu ruku, može se pretpostaviti da je ljevoruko. Međutim, ne treba zanemariti ni činjenicu da ima ljudi i djece koji ravnomjerno koriste obje ruke. Njima se najčešće događa da pola stvari rade jednom, a drugu polovinu drugom rukom. Ukoliko želite pravo testiranje, možete obaviti kod ljekara specijaliste.

Kako se postaje ljevoruk

Mozak ima dvije polovine i one nisu identične. Ako je razvijenija lijeva polovina mozga, osoba je dešnjak, a ako je razvijenija desna strana mozga, on je ljevoruk. Razlika nije samo u tome što jedan piše desnom, a drugi lijevom rukom ili šutira loptu lijevom ili desnom nogom. Naše polovine mozga odgovorne su ne samo za suprotne strane tijela već i za karakter naših aktivnosti.

Ljevoruka djeca koja imaju sklonost ka istraživanju i kreativnosti imaju drugačiji tok razvoja od tipičnih dešnjaka. Razvoj ljevorukih često ide neravnomjerno, pa neke sposobnosti su niže od prosječnih vršnjaka, a opet druge daleko više.

Ne forsirajte desnu stranu ako je dijete ljevoruko. Printscreen/Instagram

Podsjetnik za roditelje i prosvjetne radnike

Nemojte forsirati ljevoruko dijete da piše desnom rukom. To ozbiljno ugrožava dječije zdravlje. Obično se u takvim situacijama najbrže primijeti početak mucanja djeteta.

Vodeća ruka se odredi prirodno do četvrte ili pete godine. Ako niste zadovoljni kako vaše dijete crta ili piše, ne smijete mu nikako „prevježbavati“ ruku. Na kraju krajeva, ne moraju svi da imaju lijep rukopis i nemaju svi talent za crtanje.

Pažljivo pratite dijete: uočiti promjena raspoloženja, znati uzroke njegove radosti, ali i tuge, razumjeti njegove probleme i pomoći mu da ih prevaziđe.

Ljevoruki su temperamentni, nestrpljivi i često rade, a da ne promisle šta rade i zašto to rade.

Kada započne pisanje, nemojte očekivati da slova piše povezano. Neki ljevoruki pišu kao u ogledalu, započinju pisanje s desnog kraja papira, odozdo prema gore. Oni moraju da vježbaju korištenje papira slijeva nadesno.

Ne tjerajte ih da čitaju, iako znaju slova, ako sami ne pokazuju interesovanje. Njima treba više vremena igranja na slovo na slovo, različitih vježbi, igara sa prepoznavanjem slova i njihovih elemenata.

Vašem djetetu je potrebna pažnja i poseban pristup ne zato što je ljevoruko, već zato što je svako dijete jedinstvena osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.