PROBLEMI

Povratnici: Iako su željeli ostati, ponovo napušta ju zavičaj

Godinama dobivaju obećanja, ali su svijeće, fenjeri i automobilski akumulatori još njihova svakodnevica

Od 56 nekadašnjih kuća obnovlje na je jedna. Al. Bajramović

Al. BAJRAMOVIĆ

22.9.2019

Povratnici u selo Zemegresi kod Novog Goražda upozoravaju da, zbog činjenice da i 24 godine nakon rata još žive bez struje, odlaze i oni koji su bili odlučili obnoviti život u svom zavičaju. Obećanja dobivaju godinama, ali su svijeće, fenjeri i automobilski akumulatori još njihova svakodnevnica.


Loši uvjeti

- Nezamislivo je da u 21. stoljeću moram sa svijećom sjediti ovdje. Dođem, budem po 15 dana, nekad manje, jer je najgore za hranu. U toplim vremenima, što si donio, to možeš pojesti do sutra. Naroda bi ovdje sigurno više bilo, a čak ih i ovako ima koji su tu i ljeti i zimi, koji drže stoku, plastenike ... ali sada napuštaju i odlaze – kaže Sead Kapo, koji je, nakon obnove kuće prije 15 godina, imao želju da ponovo živi u selu u kojem je rođen. Ipak, uvjeti su takvi da je još u Sarajevu. 

Od 56 nekadašnjih kuća, obnovljeno ih je 17. Neki od mještana pokušali su se baviti stočarstvom, planirali ostati ovdje, ali ih je život uz svijeće i fenjere, automobilske sijalice i akumulatore ponovootjerao iz zavičaja. Rasim Kapo je sa suprugom već 16 godina u Zemegresima i sa prvim mrakom, kaže, odlaze na spavanje.

– K'o u Kaznenopopravnom domu i gore. U KPD-u ima struje, a ovdje je nema, a bez struje nema ni života. Odem u Goražde da kupim kilu mesa, dok dođem kući pokvari se – objašnjava Kapo.


Izbor izvođača

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odobrilo je još u martu 2018 godine 147.000 KM za elektrifikaciju Zemegresa, ali izbor izvođača radova i procedure koje su uslijedile, produžavaju agoniju ovih ljudi, koji žive na samo nekoliko stotina metara od trafostanice i dvije hidrocentrale na Prači.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pojasnili su da je Općina Novo Goražde duži period radila na pribavljanju i izdavanju potrebnih saglasnosti, rješavanju imovinskopravnih odnosa i izradi projektne dokumentacije.


Promjena trase

Zbog miniranog terena, bilo je potrebno promijeniti prijeratnu trasu elektromreže, a dio je morao biti izmješten i zbog toga što jedan od povratnika nije želio dati saglasnost da mreža bude izgrađena i na dijelu njegove parcele. Tender za odabir izvođača radova je okončan, a otvaranje ponuda održano je 30. avgusta. Nakon odabira izvođača i potpisivanja ugovora, Zemegresi bi konačno trebali dobiti struju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.