GORAŽDE

Skoro 40,3 miliona KM za "stabilizaciju stanja"

Usvojen prijedlog budžeta za 2020. godinu. Avaz

Piše: Al.B / Avaz.ba

24.12.2019

Skupština BPK Goražde usvojila je prijedlog budžeta za 2020. godinu u iznosu od 40,3 miliona KM. Od ovog iznosa, skoro 22,6 miliona bit će utrošeno na plaće i naknade zaposlenih, a planiran je i dio sredstava za početak otplate dugova nagomilanih u proteklim godinama. 

- Ovaj budžet ima jednu stabilizirajuću notu. Da biste mogli ići u neke razvojne projekte, morate stabilizirati sami sebe, a mi to upravo radimo. Godine 2020. počet će se vraćati dugovi koje mi imamo. Ministar za finansije govorio je više puta da su obaveze po osnovu kredita negdje oko 11 miliona KM. Možda su čak i veće s obzirom na to da kamate stalno rastu. Da se dug vraćao periodično, ne bi bio takav iznos, ali na nama je da pokušamo stabilizirati stanje – kazala je premijerka BPK Aida Obuća.

Ona očekuje aktivniji odnos kad je u pitanju borba za bolju podršku viših nivoa vlasti, ističe da su planirana nešto veća sredstva za projekte lokalnih zajednica te obećava uspostavu hemodijaliznog centra, kao i nastavak opremanja Kantonalne bolnice isporukom jednog sanitetskog vozila danas te drugog u narednoj godini.

Poslanici su uočili niz nedostataka u predloženom budžetu, a Senad Čeljo iz SBiH upozorio je na odlazak stanovnika iz BPK. 

– To je vodeći problem bh društva, a posebno se odražava u BPK kao malom kantonu, odsječenom od ostatka FBiH. Moraju se preduzeti sve mjere za ostanak stanovništva kroz poboljšavanje kvaliteta života. Ne samo povećavanjem plaća, nego i kvaliteta zdravstvene zaštite, obrazovanja, putne infrastrukture, ali i pokretanjem projekata u oblasti poljoprivrede i drugim djelatnostima. U ovom budžetu takve aktivnosti nisam vidio – kaže Čeljo.

Emir Frašto (SDP) sumnja da će budžet od 40,3 miliona uopće biti i ostvaren, jer je prethodni iznosio skoro 36,5 miliona, a nema izvještaja koji bi potvrdio da je i on realiziran.

- Želim da zajednički doprinesemo da se ostvari budžet od 40 miliona pa, ako je moguće, i više. Moja diskusija se, prije svega, odnosila na zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji bi omogućio da u zdravstvu, školstvu, staračkom domu, televiziji, možemo imati drugog vlasnika, da se ustanovama i institucijama pomogne, ali sa manje sredstava iz budžeta – kaže Frašto.

On je predlagao da se podrže i privredni subjekti na način da se u naredne tri godine oslobode plaćanja doprinosa za zdravstvo za svakog mladog radnika kojeg prime, da sve institucije podrže Katoličku crkvu u planovima za intenzivniji dolazak hodočasnika u Goražde kao mjesto stradanja Drinskih mučenica te za reforme u školstvu s obzirom na to da je BPK Goražde, prema PISA istraživanju, na dnu ljestvice po usvojenom znanju učenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.