GOVORIO NA FORUMU

Lajčak liderima regiona: Recite narodu ko vam najviše pomaže

Slučaj Sjeverne Makedonije pokazuje da ne postoje teškoće, ili kako bi Nelson Mandela rekao da sve izgleda nemoguće dok se ne završi, rekao je

Lajčak učestvovao u radu foruma. Agencije

G. M. / Tanjug

11.12.2020

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da očekuje i da traži od vodećih lidera na zapadnom Balkanu da više govore svojim građanima o tome koliko je region blizak EU i obrnuto, kao i koliko Unija pomaže građanima u regionu u teškim vremenima.

- Iskreno se nadam da će pandemija doprinijeti da se shvati koliko je region blizak EU i obrnuto. I ja očekujem, čak zahtijevam od vodećih političara da to kažu svojim ljudima, da bi ljudi znali ko im pomaže kada prolaze kroz teške periode - kaže Lajčak.

Bolna historija regiona

On ističe da je na političarima da govore svojim građanima i da prikažu pravu sliku ko im pomaže.

- Svaka kriza je mogućnost i želim da vjerujem da je Covid kriza mogućnost za što manje retrogradne nacionalističke agende i više pragmatične i ka budućnosti usmjerene agende. Želite da budete dio EU, onda dajte nam jasnu sliku da se približavate EU - istakao je Lajčak.

Na pitanje da li očekuje više racionalnosti, a manje nacionalizma u regionu, Lajčak je na forumu "To be secure" rekao da bi volio da odgovori potvrdno, ali da je na Balkanu simbolizam jako bitan, a da je istorija još uvijek dio političke agende kod mnogih političara.

- Moram da kažem da mi je jedan od vodećih političara u regionu rekao da, kada priča građanima o ekonomiji, radnim mjestima, oni ne slušaju. Onda, kaže mi, on počne sa sloganima i oni aplaudiraju - kaže Lajčak i dodaje da će to biti tako još neko vrijeme.

Evropske integracije, naglašava on, moraju ostati strateško opredjeljenje za sve zemlje u regionu.

- Znamo da je ovaj proces počeo 2003. u Solunu, ali i dalje je u toku. I da citiram predsjednicu EK Ursulu fon der Lajen (Von der Leyen), koja je rekla da je budućnost cijelog regiona u EU, mi dijelimo istu historiju, istu sudbinu. Zapadni Balkan je dio Unije, a ne samo zaustavna tačna na „Putu svile“ - tvrdi Lajčak.

Kako kaže, svjestan je da nedavna bolna historija regiona baca u sjenku realnost u regionu, ali, ističe, da se ne može promijeniti prošlost, ali da svi mogu da uče iz nje i da budu solidarnija, pravičnija, prosperitetnija i inkluzivnija društva.

Normalizacija odnosa

- Jer, radeći zajedno sa EU možemo prevazići naslijeđe prošlosti i napraviti bolju budućnost. Iako znamo da je region na različitim tačkama u procesu EU integracije, dvije zemlje koje su u procesu pristupanja, Crna Gora kao predvodnik i Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija koje smo pozvali da započnu i žao mi je što je sada problem na našoj strani, ali pitanje nije da li, već kada će započeti pregovore i to je poruka upučena njima - objašnjava Lajčak.

Kada je riječ o Kosovu i BiH, dodaje on, još uvijek su u prepristupnom procesu, te moraju da urade neke stvari.

- Zato sam i ja tu da bi se došlo do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. To nije lako, ali slučaj Sjeverne Makedonije pokazuje da ne postoje teškoće, ili kako bi Nelson Mandela rekao da sve izgleda nemoguće dok se ne završi - ističe Lajčak i dodaje da je saradnja EU sa regionom proces koji nije moguć bez problema i izazova, ali da je i u EU interesu da imaju susjedstvo koje dijeli evropske vrijednosti i norma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.