SJEĆANJE

Obilježena 24. godišnjica operacije "Jesen 94"

Više od 2.600 boraca Armije RBiH učestvovalo je u ovoj akciji, čiji je plan bio potpuno oslobođenje platoa Podveležja i brda iznad Blagaja

S obilježavanja. M. Sm.

M. Sm.

11.11.2018

Na desetine bivših pripadnika Četvrtog korpusa Armije RBiH iz Mostara, Stoca, Čapljine, Konjica, Jablanice i Prozora, ali i njihovih saboraca iz cijele BiH, brojnih građana, među kojima i veliki broj najmlađih, danas su se okupili u Blagaju, gdje je na šehidsko spomen-obilježje i mezarje položeno cvijeće i proučen Jas'in pred duše najhrabrijih sinova Hercegovine koji su prije 24 godine dali živote u odbrani svoje BiH tokom operacije "Jesen 94". 

Više od 2.600 boraca Armije RBiH učestvovalo je u ovoj operaciji, čiji je plan bio potpuno oslobođenje platoa Podveležja i brda iznad Blagaja, gdje su neprijateljske snage bile ukopane, a s ciljem rasterećenja Mostara od svakodnevnog granatiranja.


Naša obaveza je da se sjećamo ovih datuma i naših saboraca. M. Sm.

Tako je ovaj datum i sjećanje na jedan od najtužnijih ratnih dana u Hercegovini, kada su za svega nekoliko sati stradala 82 borca Armije RBiH, među kojima su petorica komandanata bataljona, 20 komandira vodova i odjeljenja i 12 "Zlatnih ljiljana".

- Naša obaveza je da se sjećamo ovih datuma i naših saboraca koje smo tada izgubili operaciji, kao i svih drugih koji su dali svoje živote. Iako su bolna ta sjećanja, ipak, trebamo biti ponosni na to što smo kao pripadnici Armije RBiH branili državu BiH  - kazao je Šerif Špago, jedan od ratnih komandanata.

Obilježavanje ovog datuma, nakon Blagaja, nastavljeno je na lokalitetu Velina gomila, gdje su na spomen-obilježju uklesana imena 82 hrabra borca koji su svoje živote za odbranu BiH položili na današnji dan prije 24 godine.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.