KOMUNALNI OTPAD

Mostar: Grad traži deblokadu „Uborka“, u toku vanredna sjednica Štaba civilne zaštite

Sa sjednice Štaba civilne zaštite grada Mostara. M.Sm.

M.Sm.

19.6.2019

Trenutno je u toku vanredna sjednica Štaba civilne zaštite grada Mostara.

Podsjećamo, kolegij gradonačelnika Mostara i direktori javnih gradskih preduzeća „Komos“, „Komunalno“, „Parkovi“ i „Deponija“ na današnjoj sjednici u Mostaru razgovarali su o rješavanju problema odlaganja komunalnog otpada na regionalnu sanitarnu deponiju.

U saopćenju za javnost Gradske uprave Mostara navodi se kako je tokom sjednice pristigao zahtjev za sastankom od Inicijative građana "Jer nas se tiče".

Kako se navodi, Kolegij je jednoglasno zaključio kako je uvjet za nastavak razgovora da se izvrši trenutna deblokada deponije i osigura nesmetano odlaganje komunalnog otpada s ulica grada. Dodaje se da je, ukoliko se to osigura, Grad spreman za nastavak razgovora, i to s grupom koja ima legitimitet za razgovore.

- Grupa građana koja je do sada pregovarala i postavljala zahtjeve, a koja je dobila obećanje da će zahtjevi biti ispunjeni od Grada, uz uvjet da se deponija deblokira, osim jednog za koji Grad nije nadležan, a tiče se premještanja deponije na drugu lokaciju s lokacije „Uborak“ u roku godinu, što je u nadležnosti viših nivoa vlasti, pokazala je da nije bila legitimna, jer su morali ići da provjere svoj dogovor - navode iz Gradske uprave.

Dodaju da, usljed desetodnevne blokade deponije, svi građani Mostara, privredni subjekti i javne institucije trpe štetu te im prijeti mogućnost izbijanja epidemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.