KONJIC

40 godina brižljivo čuva historiju grada

Posjeduje 20.000 fotografija, na hiljade knjiga, 1.700 znački, stare novčanice...

Zaljubljenik u lik i djelo Zuke Džumhura. S. Džajić

Piše: S. Džajić

6.12.2019

Safet Hebibović po zanimanju je trgovac, ali je u svom rodnom gradu poznat kao strastveni kolekcionar arhivske građe o Konjicu. Njegova ljubav prema prikupljanju tekstova, knjiga, razglednica, fotografija i predmeta rodila se prije 40 godina, u vrijeme dok je igrao za konjičke  fudbalske klubove Metalac, Željezničar i Igman.

Odigravanje utakmica

- Odigravanje utakmica najavljivalo se putem oglasa, koji su se lijepili po gradu, i tako sam ja, kao mladi igrač, počeo ostavljati te oglase, a onda, s vremenom, i sve ono što mi je bilo zanimljivo, s tim da mi je Konjic uvijek bio prioritet - kaže Hebibović.

Nekadašnja dječija soba u stanu s vremenom je postala pravi muzej, u kojem možete pronaći različite materijale o historiji Konjica, njegovim nekadašnjim stanovnicima, kulturno-historijskim spomenicima... Posjeduje 20.000 fotografija, na hiljade knjiga iz različitih oblasti, kao i knjige najpoznatijih konjičkih pisaca Zuke Džumhura, Kasima Prohića, Jusufa Mulića, Kemala Mahmutefendića, Pave Anđelića, Vitomira Lukića…

Dio zanimljivih eksponata u svojevrsnom muzeju. S. Džajić

Sve ono što je mogao naći o slikaru Lazaru Drljači, također se nalazi u njegovim zbirkama. I to nije sve.

- Imam 60 albuma u kojima se nalazi 2.000 fotografija Konjičana koji nisu više među živima, 330 razglednica grada iz austrougarskog perioda, 550 fotografija narodnih nošnji, koje sam posuđivao i kustosima Zemaljskog muzeja iz Sarajeva da ih kopiraju za potrebe njihove arhivske građe. Tu su i 1.700 znački, stare novčanice i mnoštvo drugih predmeta i pisanih tragova o Konjicu i okolici - ističe Hebović.


Arhivska građa

Dio svoje arhivske građe proteklih godina poklonio je Zavičajnom muzeju Konjic te tako svi posjetioci u rodnoj kući Zuke Džumhura mogu pogledati 527 njegovih karikatura, među kojima je i 30 neobjavljenih. Darovao je i 120 fotografija nekadašnjeg Konjica, one koje svjedoče o posjeti Josipa Broza Tita gradu na Neretvi, kao i druge vrijedne eksponate, koje je s velikom ljubavlju i pažnjom prikupljao za svoju riznicu o Konjicu.

Izložbe za 100. godišnjicu

Veliki dio prikupljenog materijala o Džumhuru i Drljači ukoričio je u knjige, kao i iz arhelogije, sporta, i historije grada. Imao je i 15 samostalnih, odnosno zajedničkih izložbi fotografija, a trenutno priprema izložbu u povodu 100. godišnjice rođenja Zuke Džumhura, kao i knjigu o FK Igman, također za 100. godišnjicu postojanja.

Priznanje i zahvalnica

Dobitnik je i najvišeg općinskog priznanja “Plakete sa zlatnim grbom” za doprinos i očuvanje kulturne baštine Konjica. Narodni univerzitet nedavno mu je uručio zahvalnicu za saradnju i vrijedne donacije arhivske građe ovoj ustanovi u proteklom periodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.