USPJESI

"Livno-bus" ponovo saobraća

Prepoznatljivi u cijeloj Evropi, kako po autobusima prve klase tako i po vrhunskim vozačima

Plan: Širiti kompaniju i poslovanje. A. Ka.

Ale Kamber

26.11.2018

Tridesetpetogodišnji Livnjak Mario Pavlinović primjer je kako se u Livnu ipak može uspjeti.

Nakon što je, kao visokoškolski fizikalni terapeut, postao direktor firme "Oskar pharma", sa sjedištem u Livnu, odlučio se i ulagati, i to u prijevoznički turizam. Za sada ima jedan novi autobus "Neoplan Tourline", hrvatskih registarskih oznaka, ali sa sjedištem u Livnu. 

U planu mu je nabaviti još autobusa te biti na čelu prave prijevozničke firme, kako kaže, po uzoru na predratnu "Bosna-Livno", odnosno kasniji "Livno-bus", koji su bili vodeća prijevoznička firma u BiH i, uz beogradsku "Lastu", najjači u bivšoj Jugoslaviji.

Nostalgija

- Nostalgija za nekadašnjom jakom firmom i voznim parkom, u čijim sam se autobusima kao dijete i sam vozio i divio im se, te potpuno gašenje te firme, utjecali su uveliko da pokrenem ponovo "Livno-bus". Želim kroz osnovanu turističku agenciju dovoziti turiste iz Evrope i svijeta da vide naše prirodne ljepote, naše bogato kulturno-historijsko nasljeđe, da vide prekrasnu ergelu naših divljih konja, da probaju nadaleko poznati livanjski sir… Mislim da imamo dosta sadržaja da privučemo turiste i da jačamo turizam u našem gradu -  kazao je za "Avaz" Pavlinović na predstavljanju svoje Turističke agencije "Livno-bus", koja je, uz veliki broj zvanica, upriličena na parkingu i u sklopu hotela B&M.

Zapošljavanje ljudi

- Za sada imamo jedan autobus, ali imamo u planu širiti se i zaposliti još ljudi. Za ovaj jedan autobus bilo je dosta problema. Trebalo mi je više od dva mjeseca da isposlujem registraciju. Nadam se da će se stanje u našem Livnu postepeno popravljati i da moji autobusi neće odvoziti Livnjake u Njemačku i druge zemlje na put bez povratka, već da će ih vraćati kući, u Livno, da ovdje žive od svoga rada. Imamo ideje i nadam se da ćemo uspješno prebroditi sve prepreke, bez obzira što startamo s nule, bez garaže, radionice, autobusne stanice - optimistično je najavio Pavlinović, fotografirajući se pored svoga autobusa s ocem Ivanom i mlađim bratom Mihaelom, koji je upravo započeo studij medicine u Mostaru.

Brojni, uglavnom ostarjeli, vozači nekadašnjeg "Livno-busa" došli su da vide novi. Da ih želja mine, da malo sjednu za volan novog "Livno-busa" i glasno zatrube Livnjacima, da još nije sve gotovo te da se "Livno-bus", poput feniksa, ponovo diže iz pepela.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.